fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

TUBIĆ OD PRAVOBRANILAŠTVA U ZAGREBU TRAŽI NAKNADU ŠTETE

Sudnica_1.jpgSavo Tubić iz Banjaluke, koji je prije rata sa porodicom živio u Zagrebu, podnio je opštinskom Pravobranilaštvu u Zagrebu zahtjev za naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog gubitka prava na posjed stana, u ukupnom iznosu oko 100.000 KM.

Tubić je rekao Srni da u istom oštetnom zahtjevu traži od vlasti u Zagrebu isplatu materijalne štete zbog gubitka stvari u pomenutom stanu u iznosu od oko 15.000 KM.

„Za nematerijalnu štetu na ime satisfakcije za duševnu bol zbog trajne i teške povrede elementarnih ljudskih prava, fizičke bezbjednosti, slobode kretanja, neometanog uživanja imovine, prava na pravično suđenje i djelotvoran pravni lijek, te ponižavajućeg tretmana i diskriminacije, supruga i ja tražimo 10.000 KM“, naveo je Tubić.

Tubić je podsjetio da je 2004. godine podnio zahtjev za stambeno zbrinjavanje u Hrvatskoj, dok je 15. aprila 2015. godine iz Zagreba dobio rješenje kojim se odbija njegov zahtjev.

Banjalučki advokat i pravni saradnik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Željko Bubić smatra da slučaj Save Tubića samo potvrđuje da vlasti Hrvatske nastavljaju sa procesom diskriminacije Srba po svim vidovima iz ranijih godina.

„Ovo je u suprotnosti sa najvišim pravnim aktima koje Hrvatska kao članica EU mora da poštuje, što se u prvom redu odnosi na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i sloboda, a u slučaju Tubić školski primjer povrede prava na imovinu koja je zaštićena članom prvog Protokola Evropske konvencije“, rekao je Bubić Srni.

On je rekao da Udruženje očekuje i od međunarodnih organizacija, UNHCR-a da pomogne izbjeglim Srbima u realizaciji njihovih građanskih prava, što se u konkretnom predmetu nije dogodilo.

„Udruženje će nastaviti i dalje pružati podršku svim svojim članovima i građanima, kako bi ostvarili svoja prava ili dok se ovo pitanje ne riješi na kvalitetniji način na relaciji BiH i Hrvatska“, zaključio je Bubić.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Opstrukcija prava Srba – Jadovno 1941.

Prvo stanarska prava, pa onda EU – Jadovno 1941.

4. Problem oduzetog stanarskog prava izbjeglih Srba iz Republike …

SRBI U HRVATSKOJ Fragmenti o zločinu … – Jadovno 1941.

Prof. dr SVETOZAR LIVADA: SRBI KAO MANjE LjUDI …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: