Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Trivkanovići i mrtvi i nestali!

Zagrebački advokat Luka Šušak zastupa porodicu braće Trivkanović, Zorana i Berislava iz Siska koji se u Hrvatskoj istovremeno vode kao nestali i kao žrtve pripadnika Zbora narodne garde, uputio je pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar – Kitarović kako bi iskoristila svoj autoritet i ubrzala postupak pred Vrhovnim sudom Hrvatske da se ovaj pravni apsurd okonča.

Luka Šušak
Luka Šušak Foto: Politika

„Tražimo od Vas da preduzmete radnje da Vrhovni sud RH izvede reviziju što pre kako bi se rešila dilema jesu li Trivkanović Zoran i Berislav ubijeni ili nestali. To zavisi od toga da li će Republika Hrvatska odustati od traženja nestalih osoba Zorana i Berislava Trivkanovića od Republike Srbije“, stoji u pismu predsednici Hrvatske.

Da podsetimo, prema pravosnažnoj presudi Županijskog suda u Osijeku iz 2014. zbog likvidacije Zorana i Berislava Trivkanovića, na 10 godina robije osuđen je Vladimir Milanković, tadašnji komandant policijskih snaga na širem području Siska i Banovine.

Istovremeno, imena Zorana i Berislava se navode i u drugom zvaničnom dokumentu. To je „Knjiga osoba nestalih na području Republike Hrvatske“ iz maja 2015. koju je izdala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja.Reč je o događaju od 25. avgusta 1991. u Sisku.

Tada su u kuću Trivkanovića upale zenge u crnim uniformama i naoružane do zuba. Pretresle su sve prostorije, a zatim pretukle Zorana (24) i njegovu suprugu Dragicu.

– Nakon toga su Zorana belim kombijem, u kojem je bilo još sedam pripadnika zengi, odvezli na prostor kojim je tada komandovao Božo Budimir. Zajedno sa Zoranom su iz kuće odvezli njegovog brata Berislava (18) i njihovog oca Nikolu. Telo Nikole izbacila je Sava kod sela Gušće tri dana kasnije. Iz obdukcijskog nalaza proizlazi da se radi o nasilnoj smrti ustrelnim ranama, što znači da su ga ubili pripadnici ZNG-a i policije. I pored presude u Osijeku u kojoj su navedena imena i Nikolinih sinova, preživeli članovi porodice Trivkanović su odbijeni po zahtevu za naknadu nematerijalne štete uz objašnjenje da se i dalje vode kao nestali. Očekujem od predsednice Hrvatske da ubrza odlučivanje Vrhovnog suda kome smo uputili zahtev za reviziju ovakve presude – objasnio je advokat Šušak.

Poziv na razum

U pismu Luka Šušak ističe da ne očekuje da se predsednica Hrvatske meša u rad pravosuđa, već da preduzme mere u skladu sa članom 6. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.
„Preduzmite mere da se predmet revizije reši u razumnom roku, te da se eventualno koriguje traženje spomenutih nestalih osoba od Republike Srbije“, stoji u pismu.

Autor: Đ. Barović

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Ubile ga zenge, a traže ga u Srbiji

Likvidacije Srba u Sisku – Država se trudi izbjeći plaćanje naknade štete

Zaboravljeni zločin „Vukova“ iz Siska

Krvavi „Slavonski Napoleon“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: