fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ubile ga zenge, a traže ga u Srbiji

Na spisku nestalih koje Hrvatska godinama uredno traži od Srbije, nalazi se i ime Srbina za koga je pravosnažnom presudom utvrđeno da su ga ubili pripadnici Zbora narodne garde 1992. godine u Sisku.

Hrvatski vojnici u Sisku P-portal
Hrvatski vojnici u Sisku Foto: P-portal

Reč je o Zoranu Trivkanoviću – jednom od najmanje 130 srpskih civila koji su brutalno ubijeni u ovom gradu između 1990. i 1992. godine. Trivkanović je „nestao“ 25. avgusta 1991. godine tako što su pripadnici Zbora narodne garde upali u njegovu kuću i pretukli ga zajedno sa suprugom Dragicom. Zatim su ga izveli zajedno sa bratom Berislavom i ocem Nikolom.

Nikolino telo izbacila je Sava kod sela Gušće 28. avgusta te godine, a u nalazu obdukcije stoji da je reč o „nasilnoj smrti koja je uzrokovana prostrelnim ranama“.

Borislav i Zoran Trivkanović se do 2014. vode kao nestali, a presudom Županijskog suda u Osijeku iz te godine, za ubistvo Nikole, Zorana i Berislava Trivkanovića, pravosnažno je osuđen Vladimir Milanković, tadašnji komandant hrvatskih policijskih snaga na širem području Siska i Banovine.

– Međutim, iako su ove osobe taksativno navedene u presudi kao njegove žrtve pred sudom u Osijeku, pred sudom u Sisku to ništa nije vredelo jer je odbačen zahtev njegove supruge za naknadu nematerijalne štete – priča Luka Šušak, advokat iz Zagreba i pravni zastupnik porodice Dragice Sučec.

Knjiga nestalih

Republika Hrvatska od Srbije traži odgovor o sudbini više od hiljadu svojih državljana, a između ostalih, na toj listi se nalaze i Zoran i Berislav Trivkanović.
Njihova imena se nalaze u dokumentu zvaničnog naziva „Knjiga osoba nestalih na području Republike Hrvatske“ koji je objavljen maja 2015. Ovu publikaciju izdala je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja Hrvatske.

Ova porodica je prethodno bila odbijena za naknadu štete uz objašnjenje da se njen suprug i dalje vodi kao nestao. Nakon presude u Osijeku, ona je zatražila ponavljanje tog postupka jer je u presudi protiv Milankovića taksativno naveden i njen muž.

Opštinski sud u Sisku je 4. aprila prošle godine prihvatio njene navode, ali je Županijski sud iz ovog grada na kraju presudio da se taj zahtev odbija kao neosnovan. I pored druge presude, u ovoj je obrazloženo da tužiteljka nije uspela sa „sigurnošću dokazati uzročnu vezu“.

– Pre nekoliko dana Dragica je podnela zahtev za reviziju predmeta, pa očekuje da će sud ipak presuditi u skladu ne samo sa zakonom, već i sa zdravim razumom – navodi Šušak.

Presuda iz Osijeka

Na osnovu pravosnažne presude protiv Vladimira Milankovića koji je osuđen na deset godina zatvora, rekonstruisan je i događaj u kome su pripadnici zengi upali u kuću porodice Trivkanović.
Ustanovljeno je da su u njihovu kuću u Sisku upali 26. avgusta 1991. pripadnici zengi u crnim uniformama i naoružani do zuba pod nazivom „vukovi“. Najpre su pretresli celu kuću, a zatim pretukli Zorana i Dragicu. Potom su iz kuće izveli Zorana, njegovog brata Berislava koji je tada imao 18 godina i oca Nikolu.
Ubacili su ih u beli kamion u kome je bilo još sedmorica pripadnika zengi i odvezli do lokacije Ora – nekadašnji centar bivših omladinskih akcija. Taj prostor su kontrolisale zenge pod komandom Bože Budimira. Milanković je u toj jedinici bio jedan od komandanata.

Autor: Đ. Barović

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Likvidacije Srba u Sisku – Država se trudi izbjeći plaćanje naknade štete

Zaboravljeni zločin „Vukova“ iz Siska

Krvavi „Slavonski Napoleon“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: