Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Trbić potvrdio da ga je tukao Alminko Islamović

Vještak medicinske struke, neurolog u Kliničkom Centru u Banjaluci, Duško Račić rekao je danas u Sudu BiH da je nemoguće da Velinko Trbić, koji je invalid 100 odsto, svjedoči u procesu koji se vodi protiv Alminka Islamovića za zločine počinjene nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine.

Sud BiH Foto: RTRS

Iznoseći mišljenje o zdravstvenom stanju predloženog svjedoka Tužilaštva BiH, Račić je rekao da je Trbić nepokretan i da je zavisan od tuđe njege i pomoći, zbog čega bi njegov dolazak u Sarajevo zahtijevao pomoć više lica što bi pogoršalo njegovo zdravstveno stanje i uzrokovalo dodatnu patnju i bol.

Nakon toga, tužilac Miroslav Janjić pročitao je dva iskaza ovog svjedoka koje je dao 3. avgusta 2004. godine u Policijskoj stanici Čelinac i 6. decembra prošle godine u Tužilaštvu BiH.

U prvom iskazu Trbić je rekao da su njega i Zorana Popovića 21. juna 1992. godine, prilikom povratka u Doboj iz Zagreba gdje su radili, u Slavonskom Brodu zarobili pripadnici vojne policije HVO-a i odveli na stadion “Polet” u tadašnjem Bosanskom Brodu.

“Dok smo ulazili u objekat, morali smo proći između vojnih policajaca poređanih u dvije vrste. Dobili smo strašne batine, jer su nas dok smo prolazili tukli palicama, kablovima, nogarima od stola. Odvedeni smo u manju prostoriju gdje su nam, kako smo kasnije saznali, Luka Jozić zvani Jukica i Alminko Islamović, uz batine, uzeli sav novac koji smo imali”, pročitao je Janjić iskaz svjedoka Trbića.

Kasnije su, prema iskazu svjedoka, došli i drugi pripadnici vojne policije koji su se nadmetali ko će ih više udarati. Trbić je naveo da je od silnih udaraca izgubio svijest i da se osvijestio pod tušem, te da je vidio da su Zorana Popovića i dalje tukli.

Svjedok je naveo i da je išao na kopanje rovova, dodajući da je Popović bio pošteđen, jer se od posljedica batinanja žalio na bolove u bubrezima. Rekao je da ga po povratku u logor nakon trodnevnih radova na liniji nije zatekao u prostoriji u kojoj su bili zatvoreni.

Rečeno mu je da je Popović odvezen u Slavonski Brod na operaciju, dodajući da od tada više ništa ne zna o njemu.

On je naveo da je Islamović dolazio do svlačionice i tukao zatočenike, posebno Željka Opačka.

“Meni je udarao šamare. Pitao bi nas neko glupo pitanje i kad bismo odgovorili, onda bi nas udarao”, rekao je Trbić i dodao da ih je Islamović vodio i na kopanje rovova.

U iskazu koji je dao u Tužilaštvu BiH 2017. godine, Trbić je potvrdio sve što je ranije rekao, ali i dodao još neke pojedinosti koje se odnose na optuženog Alminka Islamovića.

Tada je naveo da su ga sa drugim vojnicima pretukli Luka Jozić i Alminko Islamović, te da je po dolasku svijesti vidio da Islamović u ruci drži nogaru od stola.

On je dodao da je Islamović u “Poletu” posebno tukao Branislava Narića, kojeg je zvao vojvoda, te da su svi zatvorenici morali skočiti na noge i stati kod kreveta kada on uđe.

Opisujući izgled Islamovića, Trbić je naveo da je bio plav, nižeg rasta, ali jake građe, te dodao da je nakon pogibije brata bio još agresivniji.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu “Polet”.

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. decembar.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedok potvrdio da ga je tukao optuženi Alminko Islamović

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Brodu

Potresna ispovest: Komšije Hrvati postajale zveri preko noći …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: