Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Traži se pomeranje “Dana Srpske u Srbiji”

Prognanici iz Vozuće mole predsednicu Vlade Republike Srpske Željku Cvijanović. Ne počinjite slavlje kada se obeležava stradanje na Ozrenu

Vozuća - marš

Prognani Srbi iz Vozuće i naselja u dolini reke Krivaje u opštini Zavidovići, iz Federacije BiH, uputili su predsednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović pismo u kojem je mole da pomogne da se promeni termin manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, jer je svečano otvaranje planirano za 10. septembar u beogradskom Sava centru. A taj dan se, kako kažu, poklapa sa datumom jednog od najvećih stradanja Srba na Ozrenu.

U udruženju podsećaju da je tada proterivanjem više od 7.000 stanovnika Vozuće i drugih naselja Zavidovića zaokruženo etničko čišćenje Srba iz zeničke regije.

– Na taj dan 1995. godine u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 vojnika Armije BiH i zloglasne jedinice “El mudžahid”, uz podršku NATO snaga, prognano je i pobijeno kompletno srpsko stanovništvo našeg kraja. Spaljeno je 30 srpskih sela, proterano 1.920 porodica sa 7.680 članova. Poginulo je i mučki ubijeno 459 srpskih boraca, a za 130 još se traga – navodi se u reagovanju Zavičajnog udruženja iz Doboja, kojim su se obratili premijeru RS Željki Cvijanović.

Nakon rata, svakog 10. septembra stotine Vozućana tradicionalnim maršom “Stazama egzodusa” podsećaju na te teške dane.

GRADOVI

Četvrta po redu manifestacija, osim u Beogradu, održaće se i u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu i Nišu. Pregovara se o proširenju na još deset gradova u Srbiji.

Autor: Lj. ĐURIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

CELjAR: BILO JE KAO U PARTIZANSKIM FILMOVIMA O NIJEMCIMA

PUKOM SREĆOM PREŽIVIO ZAROBLjAVANjE OD MUDžAHEDINA

ĐURIĆ: 139 DANA U TUZLANSKIM SAMICAMA

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: