Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TRAŽE UVOĐENjE POZDRAVA „ZA DOM SPREMNI“ U HRVATSKOJ VOJSCI

Nacistički pozdrav na mitingu u Zagrebu 2001.

Nacistički pozdrav na mitingu u Zagrebu 2001.

U Hrvatskoj je pokrenuto potpisivanje peticije za uvođenje pozdrava „Za dom spremni“ u službenu upotrebu u hrvatskim Oružanim snagama, a među potpisnicima su akademici, svešenici, fudbaleri, advokati i novinari.

Potpisnici peticije zatražili su danas od hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika opozicionog HDZ-a Tomislava Karamarka da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci da bi pozdrav „Za dom spremni“ bio uveden u službenu vojnu upotrebu, javio je portal „Indeks“.

Oni tvrde da je pozdrav „Za dom spremni“, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio zvanični pozdrav ustaškog pokreta, zapravo „starohrvatski pozdrav“.

„Uvođenjem takvog pozdrava u službenu upotrebu njegovala bi se hrvatska kultura i tradicija, u protivnom protivnici ovog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da nam zabrane naš pleter, zagrebačku katedralu ili čak Sinjsku alku“, navodi se u pismu predsjedniku Hrvatske i lideru HDZ-a.

Oni dodaju da podržavaju incijativu koju je preko „Fejsbuka“ pokrenuo ratni komandant hrvatske vojske u Vukovaru Branko Borković – Mladi Jastreb da se pozdrav „Za dom spremni“ uvede u službenu vojnu upotrebu.

Peticija je provedena putem interneta, a organizatori tvrde da ju je potpisalo 3.200 ljudi.

Među potpisnicima su akademici Josip Pečarić i Stanko Popović, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, fudbaler Josip Šimunić, bivši direktor Hrvatskog instituta za istoriju Mirko Valentić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog suda Zvonimir Šeparović, advokat Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, Franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec i drugi.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

„Za dom spremni“ – lažna istorija lažnih domoljuba – Jadovno …

U SPLITU POVICI „ZA DOM SPREMNI!“ – Jadovno 1941.

UMJESTO MINUTA ĆUTANjA – POVICI „ZA DOM SPREMNI …

Tompson i „Za dom spremni“: dokle? – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: