fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

TRAŽE ISTINU O 59 ŽRTAVA

marko_grabovac

BROD, 6. SEPTEMBRA (SRNA) – Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda zahtijeva od Instituta za nestala lica BiH, te Suda i Tužilašta BiH da napokon kažu gdje se nalaze posmrtni ostaci 59 žrtava proteklog rata, ekshumirani još u avgustu 2003. godine iz masovne grobnice u muslimanskom groblju u Sijekovcu, kod Broda.

„Ovi posmrtni ostaci bili su predmet manipulacije Instituta za nestala lica BiH“, izjavio je Srni predsjednik brodskog udruženja Marko Grabovac.

On je naglasio da je riječ o Romima iz Podrinja koji su u maju 1992. godine, kada je područje opštine Brod bilo pod okupacijom regularnih oružanih snaga iz Hrvatske, namjeravali da kod Broda pređu u Hrvatsku i put nastave ka nekoj od evropskih zemalja.

„Put je prekinut u Brodu gdje su ih pripadnici Hrvatske vojske zaustavili i likvidirali. Riječ je o više od 200 lica koja su bila u četiri autobusa. Žrtve iz jednog autobusa ekshumirane su iz grobnice u Sijekovcu.Među njima je bilo 23 djece i osmoro Srba iz Sijekovca koje su hrvatrski vojnici ubili u martu 1992. godine“, kaže Grabovac.

Prema njegovim riječima, traga se za žrtvama iz ostala tri autobusa, a pretpostavlja se da su one sahranjene na području opštine Derventa, u blizini katoličkog groblja u Dubočcu.

Posmrtni ostaci 59 žrtava, koji su ekshumirani iz masovne grobnice u Sijekovcu, odvezeni su u Visoko i od tada im se gubi svaki trag.

U Institutu za nestala lica BiH tvrdili su da su to žrtve iz Drugog svjetskog rata, pa su uzorci nošeni u Englesku na analizu.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nastalih Republike Srpske Goran Krčmar ni sam ne zna gdje bi se mogla nalaziti tijela žrtava.

„Kada smo tražili da posmrtni ostaci budu preneseni u Banjaluku, u Visokom nam je rečeno da su oni sahranjeni u visočkom groblju, ali nam niko nije želio pokazati mjesto na kome se nalazi grobnica“, kaže Krčmar.

U Udruženju za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda sumnjaju u iskrenost tih izjava, zbog čega zahtijevaju istragu.

„Zahtijevamo da nam se pokaže grobnica u koju su sahranjene žrtve, kao i odgovor zašto se ni nakon osam godina nije pristupilo identifikaciji žrtava“, ističe Grabovac.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: