Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

TRAJE ISTRAGA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U DRETELjU

Datum objave: sreda, 21 septembra, 2011
Objavljeno u Hercegovina
Veličina slova: A- A+

njegovic_zica

Tužilaštvo BiH vodi istragu za zločine počinjene 1992. godine nad srpskim civilima u logoru Dretelj na području opštine Čapljina, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Grubešić je rekao da optužnica podignuta protiv Dražena Mikulića za stradanja bošnjačkih civila u ovom logoru 1993. godine njega “tereti samo za taj period”.

“Vidjećemo da li će Mikulić biti optužen i za zločine nad srpskim civilima, jer period činjenja ratnih zločina nije isti. Ne mora značiti da će on za to biti optužen. Mi istražujemo stradanje Srba u Dretelju, a to je predmet koji se odnosi na nešto raniji period”, pojasnio je Grubešić.

On je dodao da će u slučaju podizanja “neke druge optužnice za Dretelj” javnost biti obaviještena. Jedinice HOS-a koristile su 1992. godine bivšu kasarnu JNA “Dretelj” kao svoju kasarnu i zatvor za srpske ratne zarobljenike. Poslije ubistva komandanta HOS-a Hercegovine Blaža Kraljevića, srpski zarobljenici iz Dretelja predati su HVO-u.

Nakon što se HOS raspao u Hercegovini krajem 1992. godine, Dretelj su preuzele vlasti HVO-a.

MUP RS podnio je Tužilaštvu 2005. godine Izvještaj za počinjene ratne zločine nad Srbima u logoru Dretelj protiv 42 lica, koji je iste godine dopunjen protiv još 27 lica.

Za zločine koji su počinjeni nad Srbima na području Dretelja, Imotskog i Ljubuškog, MUP RS je krajem 2005. godine podnio dva izvještaja – jedan protiv 47, a drugi protiv 43 lica.

Bivši pripadnik vojne policije HVO-a Dražen Mikulić izjasnio se danas u Sudu BiH da nije kriv ni po jednoj od šest tačaka optužnice Tužilaštva BiH koja ga tereti za ratni zločin protiv bošnjačkog civilnog stanovništva.

Izvor: Srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top