fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

TRAJE ISTRAGA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U DRETELjU

njegovic_zica

Tužilaštvo BiH vodi istragu za zločine počinjene 1992. godine nad srpskim civilima u logoru Dretelj na području opštine Čapljina, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Grubešić je rekao da optužnica podignuta protiv Dražena Mikulića za stradanja bošnjačkih civila u ovom logoru 1993. godine njega „tereti samo za taj period“.

„Vidjećemo da li će Mikulić biti optužen i za zločine nad srpskim civilima, jer period činjenja ratnih zločina nije isti. Ne mora značiti da će on za to biti optužen. Mi istražujemo stradanje Srba u Dretelju, a to je predmet koji se odnosi na nešto raniji period“, pojasnio je Grubešić.

On je dodao da će u slučaju podizanja „neke druge optužnice za Dretelj“ javnost biti obaviještena. Jedinice HOS-a koristile su 1992. godine bivšu kasarnu JNA „Dretelj“ kao svoju kasarnu i zatvor za srpske ratne zarobljenike. Poslije ubistva komandanta HOS-a Hercegovine Blaža Kraljevića, srpski zarobljenici iz Dretelja predati su HVO-u.

Nakon što se HOS raspao u Hercegovini krajem 1992. godine, Dretelj su preuzele vlasti HVO-a.

MUP RS podnio je Tužilaštvu 2005. godine Izvještaj za počinjene ratne zločine nad Srbima u logoru Dretelj protiv 42 lica, koji je iste godine dopunjen protiv još 27 lica.

Za zločine koji su počinjeni nad Srbima na području Dretelja, Imotskog i Ljubuškog, MUP RS je krajem 2005. godine podnio dva izvještaja – jedan protiv 47, a drugi protiv 43 lica.

Bivši pripadnik vojne policije HVO-a Dražen Mikulić izjasnio se danas u Sudu BiH da nije kriv ni po jednoj od šest tačaka optužnice Tužilaštva BiH koja ga tereti za ratni zločin protiv bošnjačkog civilnog stanovništva.

Izvor: Srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: