Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ton Puljićeve poruke nekulturan, sadržaj besraman

Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo
Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči
Darko Đogo

Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo ocijenio je da je ton poruke nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju nekulturan, a sadržaj besraman.

„Moje mišljenje jeste da je izjava data za unutrašnju crkveno-političku upotrebu, da se bar donekle ublaže posljedice intenzivnije uloge Pravoslavne crkve, i to ponajviše Srpske pravoslavne crkve u odnosu sa Katoličkom crkvom“, rekao je Đogo za portal „Vijesti.ba“.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je dobar dio katoličkog klera doživljavao Katoličku crkvu, a pogotovo sebe u ključu „preziđa hrišćanstva“, uklanjanje konfliktnog mentaliteta shvaćeno je kao napad na tu istorijsku ulogu, pa je potrebno konstatatovati sukob tamo gdje ga nema.

Đogo smatra da začuđuje nesposobnost da patrijarhovu izjavu shvate u retoričkom i istorijskom kontekstu upravo oni koji su nalazili nemoguće načine kontekstualizacije ustaških zločina, ali i zločina raznih hrvatskih formacija u posljednjem ratu.

„Izjava je žalosna i pokazuje koliko je lijepo upakovanog ekstremizma i dalje ostalo u redovima najvišeg klera Katoličke ckrve. Njen ton je nekulturan, a sadržaj besraman“, zaključio je dekan Bogoslovnog fakulteta u Foči.

Kardinal Puljić uputio je pismo patrijarhu Irineju u kome je izrazio „nevjericu“ zbog patrijarhovih izjava datih povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, da je Srpska utemeljena na Božjoj istini i pravdi.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Nadbiskup BiH: Neverica zbog izjava Irineja

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: