fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tompson pripada „postmoderni“?!

U hrvatskom udžbeniku sociologije pjevač Marko Perković Tompson, poznat po pjesmama u kojima često slavi ustaška obilježja i vrijeđa Srbe, smješten je u umjetnički pravac – „postmodernu“.

Marko Perković Tompson
Marko Perković Tompson

Autor udžbenika Nenad Fanuk navodi da bi se Tompson možda mogao smjestiti u „postmodernu“, i to „sa njegovom jedinstvenom kombinacijom muzike grupe ABBA, hajdučkih tekstova i hevi metal imidža“.

Inače, nigdje uz Tompsona nisu pomenuti njegovo otvoreno koketiranje sa ustaštvom i zabrane koncerata u inostranstvu, a autor kaže da nije želio da „ubacuje ideološka pitanja u ironični osvrt“.

Naime, Fanuk je rekao za „Novi list“ da se ta rečenica u udžbeniku nalazi još od 2004. godine i da je riječ o – ironiji.

Fanuk, koji je i docent na Odsjeku za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, ističe da lično misli da Tompson „nije postmodernista“.

„To što sam napisao moglo bi se nazvati postmodernističkim postupkom, malim autorskim hirom, jer je ironično napisano“, napominje on.

Na pitanje „Novog lista“ da li u udžbenicima ima mjesta za ironiju, autor odgovara da „nigdje nije eksplicitno napisao da je Tompson postmodernista, te da svako ko to tako tumači – tumači pogrešno“.

Marku Perkoviću Tompsonu su, zbog tekstova i šovinističkih ispada, zabranjeni koncerti na bilo kojem mjestu van Hrvatske, sem u kantonima Federacije BiH sa hrvatskom većinom.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Tompson nije saslušan ni sto dana od prekršaja | Jadovno 1941.

Tompson održao ustaški čas srednjoškolcima | Jadovno 1941.

Srednjoškolce u Hrvatskoj o veri i ljubavi uči – Tompson …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: