Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tolerancija otimačine jezika ravna je samoubistvu

Ako vlasti i institucije Republike Srpske zakonski prihvate „bosanski“ jezik, onda je Gavrilo Princip pucao u prazno, a Petar Kočić, Osman Đikić i Aleksa Šantić nisu nam ništa u rodu!

Grafit

Piše: Boris Radaković

U državnoj zajednici Bosni i Hercegovini nepravda se podmeće za pravdu, a moderna izopačina zvana „tolerancija“ (iako ta riječ danas nema veze sa onim što je nekad značila) vaspostavlja se kao nova dogma kojom se nastoji ućutkati zdrav razum i zamijeniti stare evropske vrijednosti koje svoje ishodište i zahodište imaju u hrišćanstvu.

Skoro je velika nepravda učinjena prema jednom dijelu državne zajednice BiH, u kojem većinski živi srpski narod, od strane Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim Dan Republike Srpske, uz obrazloženje da ovaj praznik nije u skladu sa nekakvim Međunarodnim i Evropskim konvencijama o ukidanju rasne diskriminacije i zaštite ljudskih prava. Tako su pomenute konvencije upotrebljene za ozakonjavanje nepravde i diskriminacije protiv kojih bi trebale da se koriste. Drugim riječima Republika Srpska, kao jedan od državotvornih organizama srpskog naroda na Balkanu, i Srbi kao jedan od konstitutivnih naroda u državnoj zajednici BiH, nemaju pravo na ljudska prava kao što je pravo da obilježe dan koji oni sami žele kao svoj praznik koji na njihovoj identitetskoj skali nešto predstavlja.

Ovdje pobornici savremene tolerancije ne hitaju da pozovu sudije i one koji su se žalili sudijama zbog Dana Republike Srpske, na toleranciju i duh savremene liberalne civilizacije. Međutim, zastupnici moderne tolerancije, intelektualci koji „ne robuju“ predrasudama i istorijskim „okovima“, strani i domaći liberalni establišment koji nastoje iz svojih „humanih“ ubjeđenja da pomognu narodima u BiH, pozivaju iste one Srbe, čija prava kako vidimo ne tolerišu, da pristanu da se njihov jezik naziva i „bosanskim“ jezikom, jer tako zahtjeva jedan od tri konstitutivna naroda u BiH. Kada srpski stručnjaci za jezik i istoriju prigovore takvim suludim idejama, iznoseći činjenice koje govore protiv toga, strani i domaći „tolerantni“ zastupnici „civilizacijskih“ vrijednosti proglašavaju ih za šoviniste ili u blažoj verziji za diletante.

Ako bi Republika Srpska preko svojih političkih i intelektualnih predstavnika pristala da se povinuje ovim zahtjevima, istorija bi za sva vremena zapamtila ovaj sramni, izdajnički a najviše samoubilački potez srpskih političara i intelektualaca. Zar može veću vrijednost da ima nasilno nametanje tuđeg imena za srpski jezik, od npr. riječi jednog od najvećih hrvatskih nacionalnih radnika Ljudevita Gaja koji je tvrdio da su „Ilirci“ (nacionalni pokret iz XIX vijeka u kojem je Gaj bio jedan od predvodnika) svoj jezik reformisali i unaprijedili tako što su uzeli jezik od Srba, ili pak riječi Meše Selimovića koji se javno izjasnio da piše na srpskom jeziku i da pripada srpskoj književnosti. Našim predstavnicima treba poručiti da ne živimo više u komunističkoj Jugoslaviji i da ne treba više da popuštamo drugima zarad nekakve utopije „bratstva i jedinstva“, već treba da svoj identitet branimo jasno i glasno bez podilaženja otmičarima jezika.

Ako sve ovo gore napisano nekima zvuči previše šovinistički, netolerantno i šta ti znam kako, evo stihova posvećenih srpskom jeziku i borbi protiv njegovog otimanja u vrijeme Austro-Ugarske okupacije, čiji je autor jedan Bosanac musliman Aliverić Tuzlak:

SRPSKI JEZIK

Srbski jezik, rajski jezik-
Ne što njime zbori raja,
Već za to, što u sebi
Sve miline zvuka spaja.

Srbski jezik, rajski jezik-
Znaš kako s’u duši hori,
Kad nam majka, kad nam sestra,
Kad na ljuba njime zbori.

Srbski jezik, rajski jezik-
Znaš kako nas on potresa,
Kad nam guslar njime pjeva,
Te nas diže u nebesa.

Srbski jezik, rajski jezik-
Rane vida, l’ječi bole,
Znaš kako nam duši prija
Kad nas, starci njime sokole.

Srbski jezik, rajski jezik-
Za to velim, što da krijem;
Svaki onaj Bogu gr’ješni,
Ko ga zove zemaljskijem.

Izvor: FRONTAL

 

Vezane vijesti:

U BiH nepovoljna situacija po srpski jezik | Jadovno 1941.

Srbi ubijaju srpski jezik | Jadovno 1941.

Papić: Srpski jezik višestruko ugrožen | Jadovno 1941.

Gubeći srpski jezik i ćirilicu gubimo i nacionalni identitet …

Srpski jezik i pismo ugroženiji nego u vrijeme Kalaja | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: