Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Tijela sa razmjene dovezena u mrtvačnicu u Vlakovu

Datum objave: sreda, 14 septembra, 2016
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

Na suđenju Mustafi Divjanu, Feridu Deliću i Aliji Gazibari za ratne zločine nad Srbima na području Ilidže kod Sarajeva, svjedok Kantonalnog tužilaštva Marko Davidović ispričao je da su tijela ubijenih Milana Krstića, Ranka Varagića i Slavoljuba Kapetina dovezena u mrtvačnicu u Vlakovo, o čemu je sačinjen izvještaj sredinom juna 1993. godine.

Kantonalni sud Sarajevo
Kantonalni sud Sarajevo

Davidović, nekadašnji inspektor za opšti kriminalitet u Stanici policije u Hadžićima, izjavio je da su 18. juna 1993. godine tri tijela razmijenjena, te da je on bio prisutan prilikom uviđaja nakon razmjene.

Prema njegovim riječima, osim službenika policije, uviđaju je prisustvovao i mladi doktor koji je pregledao leševe, kao i porodice žrtava koje su vršile identifikaciju.

“Na svakom lešu bile su potvrde od Crvenog krsta, pisalo je od čega su stradali i imena”, rekao je svjedok i dodao da je riječ o Milanu Krstiću, Ranku Varagiću i Slavoljubu Kapetini.

Svjedok je rekao da je nakon uviđaja sačinjena službena zabilješka i podnesena krivična prijava protiv nepoznatog počinioca. Odgovarajući na pitanje odbrane, Davidović je objasnio da je njegov kolega u izvještaj prepisao podatke iz Crvenog krsta o uzroku smrti, te da u izvještaju nije bilo zabilješke ljekara.

On je napomenuo da ljekar najvjerovatnije nije sačinio zabilješku o pregledu tijela zbog neiskustva jer je bio mlad, prenosi Birn.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Mustafu Divjana, Ferida Delića i Aliju Gazibaru, nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH /ABiH/, za mučenje, nečovječno postupanje i nanošenje velikih patnji.

Prema optužnici, Divjan je bio pripadnik Četvrte motorizovane brigade, a Delić i Gazibara vojni policajci ove brigade.

U optužnici se navodi da je Divjan 22. aprila 1993. nadzirao rad zatvorenika koji su iz logora “Silos” i “Krupa” u opštini Hadžići, dovedeni na prisilne radove kod Poljoprivrednog instituta “Butmir” na području opštine Ilidža.

Nakon što je čuo da je nekoliko zatvorenika pobjeglo, Divjan je iznad tranšeja pucao iz automatske puške i ubio dvojicu zatvorenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. oktobar.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top