fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Тихомир Станић за Курир: Јасеновац ће бити круна моје каријере

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/tihomir-stanic.jpg

То jе прича о Диани Будисављевић и деци коjу jе спасла из логора. Све што сам радио до сада радио сам да бих се оспособио за оваj филм

Тихомир Тика Станић, jедан од наjпознатиjих српских глумаца, у последње време и продуцент, почиње снимање филма о Јасеновцу, злогласном логору из Другог светског рата. Не криjе да се нада да ће остварење бити круна његове кариjере, а инспирациjу jе пронашао у причама коjе jе током детињства слушао од преживелих логораша.

– То ће бити прича о Диани Будисављевић и деци коjу jе спасла. Диjана jе рођена и сахрањена у граду Инзбруку. На њеном гробу сутра ћемо с Бригитом Кнежевић и Јеленом Радоjчић, коjе су 1942. биле међу девоjчицама коjе jе избавила из Јасеновца, почети снимање првих кадрова. Веома нам jе важна велика подршка Српске православне омладине и градског већа Инзбрука, коjи су нам обезбедили неопходна средства.

Родом сте из Козарске Дубице. Тамо има jош људи коjи су живи захваљуjући Диани.
– Живео сам 12 километара од тог монструозног логора. Одрастао сам на причама о судбини тих људи. Сматрам да неки од преживелих из Јасеновца од мене ово очекуjу. Све што сам до сада радио у кинематографиjи радио сам да бих се оспособио за оваj филм. То jе била врста инициjациjе за моjу филмску и продуцентску кариjеру.

Како проналазите новац за филмове?
– Засад сам под великим кредитним обавезама, од хипотекарних до личних позаjмица. Ово jе дугорочна борба, као и сам живот. Моjе опредељење jе да се бавим трауматичним темама коjе захтеваjу много улагања. Већ годинама се припремам да снимим филм о Јасеновцу. Можда jе препотентно с моjе стране, али поверовао сам у идеjу да сам у мешању карата судбине предодређен да радим ствари коjе се теже реализуjу.

Веровали сте да ће ваш филм „Топ jе био врео“ бити српски кандидат за Оскара, али изабран jе „Монтевидео, видимо се“…
– Био сам апсолутно сигуран да ће наш филм проћи. Веома ме jе потресло кад сам сазнао да ниjе. То би била одлична прилика да нас види што више људи у свету. Начин на коjи се филм бави ратом значаjан jе и за Србиjу и за БиХ, пре свега у друштвеном смислу. Ипак, испало jе другачиjе и то само говори о људима коjи су гласали.

Мали Будо
КРИМИНАЛАЦ ОД 200 КИЛА

У филму „Мали Будо“ Станић глуми Крсту, а трансформациjа у криминалца од 200 килограма у почетку му jе деловала немогуће.
– Кад су ми понудили ту улогу, нисам био сигуран да ли jе то за мене, jер обично не играм крими типове. Питао сам их неколико пута да ли су сигурни да то треба jа да играм. Међутим, кад сам видео костим, знао сам да то могу да изнесем.

Диана Будисављевић
ОД СМРТИ ИЗБАВИЛА 15.336 ДЕЦЕ

Тихомир Станић за Курир: Јасеновац ће бити круна моjе кариjере

Аустриjанка Диана Будисављевић, чиjе jе девоjачко презиме било Обексер, избавила jе 15.336 деце из усташких логора у НДХ. Више од 12.000 их jе преживело Други светски рат. О сваком jе водила картотеку, уверена да ће jедног дана пронаћи своjе родитеље. Била jе удата за Јулиjа Будисављевића, шефа хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу.

Извор: Курир

 

Везане виjести:

Прво сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у XX виjеку

Од српског воjника до католичког свеца

Кроз Епархиjу Славонску

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: