Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ti meni vojvodo, ja tebi kroatofilu

Kakve tvitove i saopštenja su razmenili glodur „Večernjih novosti” Ratko Dmitrović i članovi NUNS-a

Ratko Dmitrović (Foto Tanjug)
Ratko Dmitrović (Foto Tanjug)

Žestoka tviter-rasprava između direktora i glavnog urednika „Večernjih novosti” Ratka Dmitrovića i pojedinih članova Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) toliko se zahuktala da ovo udruženje traži izjašnjavanje resornog ministra Ivana Tasovca. Ratko Dmitrović ne traži ništa. Osim što i dalje svojim tvitovima uzburkava NUNS-ovo članstvo koje ga optužuje za govor mržnje.

Kako je sve počelo? Dmitrović se, komentarišući komemoraciju u Blajburgu kao jedini prostor kolektivne žalosti Hrvata, prisetio kako je još devedesetih „govorio i pisao da je Hrvatska neoustaška država” i da su ga zbog takvog stava „napadali jedino u Srbiji”. Kada ga je jedan od tviteraša zapitao da navede neka imena, Dmitrović se prvo dosetio NUNS-a. I to je bila tviter-mina koja je eksplodirala posle njegovog dodatnog objašnjenja: „Više je u NUNS-u devedesetih bilo (i danas ima) simpatizera ustaške HRV nego u ondašnjem i sadašnjem Hrvatskom društvu novinara.”
Baražna vatra u kojoj je Dmitrović unapređen u vojvodu, a NUNS pretvoren u skupinu kroatofila i antisrba, prerasla je u izdavanje zvaničnih saopštenja.

Prvo je NUNS glavnog urednika „Večernjih novosti” optužio za „šovinističko divljanje”, „povratak govora mržnje iz ratnih devedesetih”, jer ih je nazvao „simpatizerima ustaške Hrvatske”.

– Dmitrović, takođe, Jovanu Gligorijević, novinarku „Vremena” i članicu Izvršnog odbora NUNS-a, samo zato što objavljuje tekstove na jednom hrvatskom portalu, optužuje za „kroatofilstvo” – saopštio je NUNS i dodao da ovakvi stavovi „predstavljaju samo kontinuitet u njegovom javnom delovanju i deljenju novinara na ’patriote’ i ’izdajnike’.”

U pisanom odgovoru naslovljenom sa „Nikli ste na šovinizmu i kroatofiliji” glodur „Večernjih novosti” ovo novinarsko udruženje nazva „parapolitičkom organizacijom” čiji je „jedini posao da maljem udaraju svaki nacionalni, srpski predznak”.

– Ono što je nekada radila Ideološka komisija CK SK Srbije, to vi radite evo već 20 godina. Razumljivo, NUNS su osnivali neki od članova spomenute komisije. Vi se ježite na svako spominjanje srpstva, vama je svaki Srbin kriv samo ako spomene prošlost, sopstvene žrtve, uzroke. Ako ukaže na ponašanje drugih prema Srbima. Ne daj bože ponašanje Hrvatske prema Srbima. Tu ste najosetljiviji, na tome ste nastali, to je vaša stajna točka. Bez toga ne postojite – piše Dmitrović.

Objašnjava i da novinarku Jovanu Gligorijević nije spomenuo „zbog rada u inostranstvu”, već zbog toga gde radi, zbog onoga šta radi i onoga ko je za to plaća”.

– Njen primer ste sami, zbog pomanjkanja inteligencije (bolje da ste ćutali) izvukli na videlo. Meni u prilog. Jovana piše za zagrebački portal Forum a to glasilo finansira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Ministar kulture zove se Zlatko Hasanbegović i prononsirani je ustaša. Zbog njega će uskoro pasti Vlada Hrvatske. Zbog njegovog ustaštva i delovanja s profašističkih pozicija do sada se oglasilo nekoliko desetina uglednih hrvatskih, evropskih i svetskih intelktualaca. Traže da se ukloni iz javnosti – dodaje glavni urednik „Večernjih novosti” podsećajući da je „Forum”, za koji Gligorijevićeva piše, „postojao i pre Hasanbegovićevog ulaska u Vladu Hrvatske”.

– Imao je podršku istog ministarstva ali bode oči da je Hasanbegović nastavio da finansira ovaj portal. Uskratio je, primera radi, pomoć nekolicini glasila među kojima i časopisu za kulturu „Zarez” i zaustavio ovo renomirano glasilo, ali Forum i dalje finansira. Možda mu se sviđaju tekstovi članice vašeg Izvršnog odbora, Jovane Gligorijević. Jedan od njih počinje rečenicom: „Današnja Srbija je loš horor”. Muzika za Hasanbegovićeve uši – navodi Dmitrović u odgovoru NUNS-u.

Autor: V. Aranđelović

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti: Ratko Dmitrović

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: