Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tesla – svjetlost srpskog roda

I reče Bog: Neka bude svjetlost! I bi svjetlost. I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame.  (Prva knjiga Mojsijeva – Postanak)

Aleksandar Vujović
Aleksandar Vujović

Došlo je vrijeme da proslavimo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, za kojeg sa pravom možemo reći da je bio jedan od najvećih naučnika koji su hodili ovom zemljom. Rođen je kao dijete pravoslavnog sveštenika i pošto bijaše odgajan u tome duhu od njega se očekivalo da krene očevim stopama. Ali u njemu samom se rađala jedna veća želja,ona za naukom,koja ga povede u daleku Ameriku gdje je započeo jednu drugačiju službu,te postade pastir svojim izvanrednim izumima. Tu je stekao prijateljstvo sa Vladikom Nikolajem Velimirovićem. Svoje porijeklo nije zaboravio i svuda se isticaše kao Srbin, ponosno predstavljajući svoj narod.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Kada je 1892. godine putovao u Evropu, u posjetu svojoj majci, odsjeo je u Parizu u najelegantnijem hotelu. Portir je vidjevši elegantnu džentlmensku pojavu rekao: „Klanjam se Ekselencijo!“ Tesla je odgovorio: „Moja je titula viša.“ Portir je zbunjeno promucao: „Visočanstvo?“, „Još više“, odgovorio je Tesla. Na te riječi portir je potpuno zanijemio jer veće titule nije znao. Tesla je mirno i dostojanstvenim glasom rekao: „Ja sam Srbin.“ Zato se pokazalo krajnje bestidnim prisvajanje Teslino od strane Hrvata. Istih onih koji slave Stepinca, nadbiskupa genocida, smatrajući ga blaženim.

Njega koji je glavni ideolog ustaške vlasti i čiji je blagoslov iznjedrio neke od najozloglašenijih logora: Jasenovac, Jadovno, Stara Gradiška i mnoge druge u kojima se množio vapaj i teško stradanje srpskog naroda. I sad se pitam šta bi ti isti činili sa Teslom, koji je ponosno stajao iza svog srpskog porijekla? Da li bi ga „blaženi“ nadbiskup lično pokatoličio? I kada ne bi pristao da li bi ga mučili kao starca Vukašina, pa bi možda i Tesla kao starac rekao: „Radi ti dijete svoj posao.“

Stepinac i nacisti

Ustaše su u toku Drugog svjetskog rata ubile 4337 Srba iz Ličkih Kotara, a Teslino rodno Smiljane je skoro zatrto i pobijeno je 559 Srba od kojih je mnoge krstio prota Milutin, Teslin otac. Ove i ovakve Hrvate najbolje opisuje Jovan Dučić u pjesmi Sinu tisućljetne kulture:

„Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača,
Na poljima rodnim, braneći ih časno
Kitio si cvećem svakog osvajača,
Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno.

Slobodu si večno, zakržljala raco,
Ček’o da donesu tuđi bajoneti,
Po gorama svojim tuđa stada pas’o,
Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti.

Pokaži mi redom Viteze tvog roda,
Što balčakom s ruku slomiše ti lance,
Gde je Karađorđe tvojega naroda,
Pokaži mi tvoje termopilske klance.

S tuđinskom si kamom puzio po blatu,
S krvološtvom zvera, pogane hijene,
Da bi mučki udar s leđa dao Bratu,
I ubio porod u utrobi žene.

Još bezbrojna groblja zatravio nisi,
A krvavu kamu u njedrima skrivaš,
Sa vešala starih novi konop visi,
U sumraku uma novog gazdu snivaš.

Branio si zemlju od nejači naše,
Iz kolevke pio krv nevine dece,
Pod znamenje srama uz ime ustaše,
Stavio si Hrista, Slobodu i Svece.

U bezumlju gledaš ko će nove kame,
Oštrije i ljuće opet da ti skuje,
Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame,
Ko najbolje ume da ti komanduje.“

I zato kažem da je besmisleno i suluda svaka pomisao koja bi mogla Teslu izdvojiti iz njegovog srpskog pravoslavnog bića. On je bio čovjek briljantnog i proročkog uma, jedan od najvećih pronalazača koji je svoj srpski narod izveo iz nepoznatog i svim onim što je činio u domenima nauke postavio ga rame uz rame sa drugim velikim narodima.

Sebe je trajno ugradio u DNK svakog Srbina i zato kada kažemo da je Tesla dio našeg bića, pojavi se onaj čudesni elektricitet ponosa i uzvišenosti. Jer njemu je možda od Boga bilo dato da živi kroz svoje izume i njegova duša će pronaći svoj mir kada njegovi ostaci budu sahranjeni u hramu Svetog Save na Vračaru, da svojim svjetlim primjerom obasja ime srpskog naroda i molitvama svih nas pomogne njegov put.

Izvor: IN4S

 

Vezane vijesti:

Tri srpska gorostasa – Tesla, Pupin i Čokor | Jadovno 1941.

Nikola Tesla – simbol za našu identifikaciju | Jadovno 1941.

Tesla kakvog ne znamo (13): U nevolji pritekli prijatelji …

A i dalje tvrde da je Hrvat: Ustaše u Jasenovcu surovo pobile …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: