fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tata, vadi nas, ne možemo više biti ovde. Vadi nas iz jame!

prebilovci-2013-43Vlado Bulut, kome su u jamu bačeni žena, dve kćeri i četiri sina, krišom je i ranije dolazio na jamu.

U kameru Zdravka Šotre, koji je tada snimao dokumentarni film o stradanju hercegovačkih Srba, Vlado Bulut je govorio:
Tata, vadi nas, ne možemo više biti ovde. Vadi nas iz jame! To mi se vazda pričinjavalo.

Kako su džakovi kostiju izvađenih sa dna jame išle od ruku do ruku Prebilovčana, Vladi Bulutu se kroz suze otelo:
Evo rođače, primi, evo, đeca naša. Đeca naša! Pedeset godina u jami.
Ova rečenica Šotru je inspirisala za naziv filma „Evo naše dece”. Trifku Ekmečiću prepuklo je srce u grudima dok je na jami čekao kosti supruge koja je u nju bačena trudna. Istim putem kuda su poslednji put prošli živi, kosti su 1991. vraćene u Prebilovce. Otvarale su se i druge jame širom Hercegovine, potomci su želeli da se kosti mučenika smire. Kukauša gornja i donja, Bivolje brdo, jame u Hutovu, Vidonja, Poplat…

Sve kosti, hiljada ustaških žrtava, sabirane su u hramu koji je počeo sa gradnjom u Prebilovcima, s ciljem da izraste u spomen-kosturnicu. Osveštao ga je tadašnji patrijarh srpski Pavle. Iste godine započeo je rat na prostoru Jugoslavije, a iduće i u Hercegovini.

„U bele tvrđave mermera zaključajte nam dobro kosti, mogle bi mrtve ustaše da nam se napiju zdravlja, ne, ne verujte tišini što se umesto nas javlja.“

Stihovi uklesani na spomeniku kneza Ognjena Ždrakanovića, prve prebilovačke žrtve 1941, pokazali su se kao proročki. Na udaru hrvatskih jedinica, u operaciji Čagalj 1992, srpski narod je proteran iz doline Neretve.

Puste prebilovačke kuće izložene su pljački i paljevini, da se Srbi ovde više nikada ne vrate. Započeti hram je raznesen eksplozivom, a kosti mučenika najvećim delom uništene. Orgijanja je bilo i na seoskom groblju, gde su hrvatski vojnici pucali u spomenike podignute žrtvama pokolja.

U nekim grobnicama su palili kosti. Među napadačima je bilo i potomaka dželata iz 1941…

Prebilovci su u prvim godinama opusteli. Zgarišta su zarasla u korov, a mesto hrama obeščašćeno i pretvoreno u deponiju.

Izvor:

Srpska istorija

Vezane vijesti:

PREBILOVCI

Prebilovci – selo na internetu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: