fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tanja Tuleković se ispisala iz Ćulibrkovaca, Goran Latinović ne smije da se oglasi

Nakon sramotnog pisanja Džerusalem posta koji je utvrdio skandalozno netačnih 4.500 žrtava Jasenovca, Muzej žrtava genocida (nad neimenovanim naroodm) iz Beograda ih je smanjio za samo osam do devet puta (na 90.000 i to sveukupnih žrtava, što znači da su srpske još manje), te dobio podršku Jad Vašema iz Izraela.
Donja Gradina

Tanja Tuleković, direktorica JU Spomen područja Donja Gradina, iznošenjem podatka o 700.000 žrtava sistema ustaških logora smrti Jasenovac, ispisala se iz ove grupacije.

Direktor katedre za istoriju Univerziteta u Banjoj Luci, Goran Latinović, takođe pripada grupi revizionista koje neformalno predvodi vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, te ovih dana naglašeno ćuti, bez obzira štoje prije bio brz da reaguje i brani svoj revizionizam i antisrpsko djelovanje u interesu drugih naroda. Kao i uvijek kada je važno srpskom narodu, on karijeristički šuti.

Ćulibrkovci su se, ne samo protivili imenovanju genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, nego su uz neke zaposlene Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, smanjivali broj žrtava Jasenovca na svega 80.000 žrtava.

Nakon pisanja Džeruzalem posta, Muzej žrtava genocida (nad neimenovanim narodom) iz Beograda, pokušao je sebe predstaviti kao zaštitnike i one „koji su reagovali“, što je teška laž.

Reagovao je prvo ministar inostranih poslova Srbije, pa tek onda oni, koji su cjelokupnoj javnosti ovom prilikom pokušali poturiti revizionizam koji višestruko umanjuje broj srpskih žrtava Jasenovca na 90.000, predstavljajući se lažno kao zaštitnici srpskog narativa.

Kada tu brojku od 700.000 iznosi, recimo, srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ili predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, ti „istoričari“ šute kao zaliveni. U svim drugim slučajevima je ismijavaju i odbacuju kao „odavno naučno opovrgnut mit“.

Što se tiče toga, jedina istraživanja na terenu, odnosno iskopavanja, vršio je Srboljub Živanović uz asistenciju još dva slovenačka antropologa još šezdesetih godina prošlog vijeka i njihov izvještaj je bio da je broj ubijenih možda i veći od 700.000. Sve što današnji revizionisti koje plaćaju budžeti Srbije i Srpske nude, jeste umanjivanje srpskih žrtava da se ne bi zasjenilo stradanje nekih drugih naroda.

Ali samo na osnovu svojih utisaka i maglovitih kalkulacija, budući da popis stanovništva nije rađen 1941. godine, a srpski narod je po nalogu Josipa Broza Tita iseljavan sa područja u SR Hrvatskoj i SR BiH kako bi se mirnodobski dovršio Pavelićev projekat.

Karakteristično je i da šute kada god je srpskom narodu teško i kada je oklevetan u javnosti, ukoliko im to može narušiti državnu platicu i sitne privilegije koje proizlaze iz položaja. Tada nisu nepristrasni naučnici koji brane naučne istine, već tihi kancelarijski miševi koji se kao i do sada rukovode samo svojim interesom.

Kopač kanala Ristić

Tako Dejan Ristić, nestatutarno imenovani novi direktor Muzeja žrtava genocida (nad neimenovanim narodom) iz Beograda, za RTS ispucava senzacionalističko-tabloidno-obavještajne izjave:

„David Goldman ne postoji, znamo ko je autor, odnosno autorka, da budem precizan, iz neposrednog susedstva Srbije, malo zapadnije od nas, i znamo da autorka zna da mi znamo njen identitet i već smo reagovali i nekim drugim kanalima“.

Dakle, dok oni reaguju „drugim kanalima“ ne saopštavajući ni ime, ni prezime navodne ženske osobe, odbijaju da se „zvaničnim kanalima“ oglase povodom toga da Hrvatska nastavlja genocidne radnje, uklanjanjem kostiju žrtava iz jama. Na ovo su šutili i domaći „istoričari-revizionisti“ iz Banje Luke, a iz Srbije se oglasio svega još Miodrag Linta.

Tanja Tuleković je ovakvim istupom u javnost istupila iz ove revizionističke grupe, što je dobra vijest. Bila bi bolja kada bi se ostali smjeli javno oglasiti i sebe konačno identifikovali kao revizioniste koji višestruko smanjuju broj srpskih žrtava Jasenovca, dok se to ne usuđuju učiniti sa ostalim sastradalnim narodima.

U tom smislu, prenosimo u cjelosti značajnu izjavu Tanje Tuleković, datu novinskoj agenciji Srna:

Tuleković: Samo u Donjoj Gradini je ubijeno 366.000 logoraša

Donja Gradina je nepobitan dokaz ustaškog zločina genocida koji se dogodio za vrijeme NDH jer je samo na tom stratištu na najmonstruoznije načine ubijeno oko 366.000 logoraša, dok je broj žrtava sistema Koncentracionog logora Jasenovac 700.000, izjavila je Srni direktor Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ Tanja Tuleković.

Reagujući na tekst koji je nedavno objavio list „Džeruzalem post“, Tulekovićeva je naglasila da o tome svjedoči devet grobnih polja sa svojih 105 masovnih grobnica.

„Donja Gradina je nepobitan dokaz ustaškog zločina genocida koji se desio za vrijeme NDH. Masovne grobnice položajem i rasporedom dokazuju namjeru ustaša, da je ona planska i sistematska“, izjavila je Tulekovićeva.

Ona je istakla da su istraživanja vršena u Donjoj Gradini dala informaciju o broju ubijenih, polu, starosti, strukturi stanovništva i zato je Donja Gradina mnogima trn u oku jer je dokaz svega onog što žele da opovrgnu.

Izraelski list „Džeruzalem post“ izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Davida Goldmana u kojem je osporavan broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac i istakao da se revidiranje istorije ne smije dozvoliti.

„Zbog budućih generacija, kao i radi sjećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, ne smijemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi“, objavljeno je na sajtu „Džeruzalem posta“.

List je naveo da se ne može dozvoliti da se činjenice i istina o Holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa, te da su priče o Holokaustu postale „bitka narativa“ koje se koriste u različite svrhe, budući da je sve manje živih svjedoka tog stravičnog događaja.

Izvor: FRONTAL

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: