Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Tamni oblaci” se nadvijaju nad Balkanom?

Datum objave: sreda, 1 juna, 2016
Veličina slova: A- A+

Beograd — Destabilizacija Balkana je očigledan proces, a region je izložen raznim vrstama mirnodopske agresije.

Thinkstock
Thinkstock

Cilj toga je da bi se u Republici Srpskoj i Makedoniji, a, na kraju, moguće i u Srbiji doveli na vlast oni koji su po volji Zapada, zaključeno je na konferenciji “Paljenje Balkana od Makedonije do Republike Srpske”.

Zbog situacije u BiH danas su u Beogradu s premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarali član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik RS Milorad Dodik, koji je na konferenciji rekao da RS nikada nije bila lišena opasnosti da nestane i da je danas to očigledno.

Tu zabrinutost je, kako je naveo, preneo i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na ranijem današnjem sastanku.

Rekao je da je Vučiću preneo i da RS od Srbije očekuje da stane uz nju u svim okolnostima, te da on ima poverenja i u njega, u predsednika Tomislava Nikolića i u Srbiju da će to tako i biti.

Predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, organizatora konferencije, Stevica Deđanski smatra da je region danas izložen raznim vrstama mirnodopske agresije da bi se u RS, Makedoniji i na kraju moguće u Srbiji doveli na vlast oni koji su po volji Zapada i koji će bespogovorno slušati i raditi ono što Zapad traži od njih.

Metode kojima to sprovode, prema njegovim rečima, jesu “crna propaganda i nemiri koje pokušavaju da izazovu”.

Deđanski je, međutim, ukazao da je u Crnoj Gori obrnuta situacija – da isti centri moći podržavaju tamošnju vlast, što je, prema njemu, dokaz da na Balkanu vlada situacija da što veću podršku naroda neko ima – ima manju podršku Zapada.

Glavni urednik portala “Vidovdan” Branko Radun kaže da je destabilizacija Balkana očigledan proces i da se “tamni oblaci nadvijaju nad Balkanom”.

“Ne znam koliko su toga svesne političke elite i mediji, ali veliku su rizici od sukoba, mnogo veći od onih koje imamo trenutno”, rekao je Radun.

Prema njegovom mišljenju, eventualna pobeda Hilari Klinton na predsedničkim izborima u SAD, uz činjenicu da imamo HDZ u Zagrebu, a Izetbegovića u Sarajevu, predstavljala bi povratak u devedesete.

Navodi i da su “ustašizacija Hrvatske, albanizacija Makedonije, bošnjakizacija BiH, dukjlanizacija Crne Gore dugoročni procesi”, koji sada na neki način eskaliraju i dovode do novih tenzija ne samo u tim državama, već i u međusobnim odnosima u regionu.

Uz napomenu da se dešava ozbiljna destabilizacija na geopolitičkom i unutrašnjem planu pojedinih država u regionu, Radun kaže da Srbija treba da podrži demokratizaciju Crne Gore i da da maksimalnu podršku RS, jer se ona nalazi pred maksimalnim iskušenjima, kao i Makedoniji ako zatraži pomoć.

Stručnjak za krizne situacije iz BiH Dževad Galijašević ističe da “BiH živi najgori peiod posle Dejtona” i da se jedan stabilan razvoj pretvorio u postdejtonski haos.

On kao ključni momenat destrukcije vidi “Izetbegovićevo nasleđe”.

“On svojom politikom oživljava to nasleđe na najgori način. U proteklih 18 godina imali ste prvi teroristički napad na RS, ubistvo dva vojnika u Sarajevu, pokušaj linčovanja Vučića i potpuni nemar na istrazi tog događaja, komplikovanje te situacije su radili partneri Izetbegovića. Izetbegović je objavio rat RS, a jedini institucionalni odgovor su davale institucije RS”, rekao je Galijašević.

Analitičar Dragomir Anjelković naveo je da oni koji danas pokušavaju da sruše Dodika isto rade i sa Nikolom Gruevskim u Makedoniji, a da će sutra pokušati sa Vučićem, jer im trebaju slabi pofliičari, koji nisu u stanju da pobede na izborima i da sami formiraju vladu.

Izvor: B92

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top