Svjetski eksperti pokušaće da dokažu da su napadi bili režirani

Datum objave: ponedeljak, 19 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Eksperti za balistiku, eksploziv i forenziku iz više zemalja svijeta pokušaće narednih mjeseci da na poligonu u Nikincima kod Rume dokažu da su napadi na sarajevskoj pijaci Markale 1994. i 1995. godine bili režirani, a projekat će podržati Srbija, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Markale
Markale

Angažovani su stručnjaci iz SAD, Franucske, Rusije, Kine, Češke, Njemačke, Izraela, Srbije i Republike Srpske. Oni će, osim događaja na Markalama, poslije kojih je pokrenuta NATO mašinerija na Srbe u BiH a cijeli srpski narod stigmatizovan, vještačiti i krvoproliće u Ulici Vase Miskina iz 1992. godine, navodi list.

Strani stručnjaci će, za potrebe Centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih, na vojnom poligonu kod Rume izvesti potpunu rekonstrukciju tragičnih događaja i dati svoj nalaz zasnovan na naučnim metodama dokazivanja.

Sagovornik lista iz novoformiranog Tima za istraživanje “Markala” i “Vase Miskina”, kaže da je osnovni cilj da se eksperimentalno utvrdi šta je zaista prethodilo tragediji i izazvalo eksplozije na ove tri lokacije kada je poginulo više od 100 ljudi, a više stotina je ranjeno.

Predmet vještačenja biće i sva raspoloživa dokumentacija Haškog tribunala i Suda BiH, dokumenti tužilaštva, rezultati i svi prateći dokumenti obavljenih uviđaja na tim mjestima, kao i sva ranija vještačenja, koja su puna manjkavosti i postoji sumnja da je nešto prikriveno.

Sagovornik lista ističe da je namjera da se do najsitnijeg detalja rasvijetle ove eksplozije i prikupe neoborivi dokazi kako bi bili podneseni u procesima pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Prema navodima stručnjaka, uočljivo je da ova tri tragična događaja i “Tuzlanska kapija” imaju “neke iste slučajnosti”.

Ukazuje se da je na svim mjestima, navodno od jedne granate ili mine stradalo sedamdesetak ljudi, a ranjeno od 140 do 240, dok je samo u slučaju “Markale dva” od navodnih pet granata stradalo 37 osoba, a devedesetak ranjeno.

Ni u jednoj od ovih tragedija nije utvrđen tačan broj poginulih i ranjenih, već se u raznim zvaničnim dokumentima navode različiti brojevi.

U svim slučajevima su televizijske ekipe bukvalno za koji minut bile na licu mjesta, iako bi im realno trebalo oko pola sata da stignu.

Eksplozija u Ulici Vase Miskina dogodila se 27. maja 1992. godine, nakon što je u Lisabonu najavljen sporazum kojim bi bio izbjegnut rat u BiH i koji su Srbi i Hrvati prihvatili. “Markale jedan” dogodile su se 5. februara 1994. godine, samo dva dana pred zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN, nakon čega je NATO počeo bombardovanje srpskih snaga.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Irski oficir: Armija BiH naciljala Markale | Jadovno 1941.

Dokazi za Markale iz sarajevskog podruma s minobacačima …

Irak, i „Markale“ i „Račak“ imaju matricu za invaziju | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top