fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svjedok rekao da je Kajtazi ubio dvije Srpkinje

U nastavku suđenja za ratni zločin nad srpskim civilima na području Brčkog 1992. godine, pročitan je iskaz svjedoka Mirsada Mujića, koji je naveo da je vidio dvije žene dok je dijelio hranu vojnicima, a kasnije saznao da ih je ubio Begzad Kajtazi.

© Fotolia/ WavebreakMediaMicro
© Fotolia/ WavebreakMediaMicro

Mujić, koji je u međuvremenu preminuo, tvrdio je da je dobio naredbu od komandanta Šemsudina Pekića da pripadnike Pete čete opslužuje hranom prilikom akcije na Bukvik.

Dok je dijelio hranu, Mujić je, kako je naveo, vidio dvije žene koje su se predale takozvanoj Armiji BiH, javio je „Birn“.

Nakon što je podijelio hranu, te iste žene vidio je kako leže mrtve.

„Odmah su mi rekli da je to uradio Kajtazi sa još dvojicom. Rekli su mi i da je uzeo 12.000 njemačkih maraka. Sutradan sam vidio reagovanje Kajtazija i bilo mi je jasno da ih je ubio“, naveo je Mujić.

Prema iskazu, svjedok nije razgovarao sa Kajtazijem jer „s takvima se ne razgovara“.

„Svi smo bili bez marke, a tu se jelo, pilo… rasipništvo Kajtazija, njegovog brata i društva“, naveo je Mujić.

Kajtazi je optužen da je 15. septembra 1992. godine, pucajući iz automatske puške, usmrtio dvije Srpkinje – Milku i Radojku Brestovački.

Zajedno s Kajtazijem, optužen je Mensur Đakić, kojem je na teret stavljeno što nije spriječio ubistvo žena, kao i još jednog lica, a propustio je da kazni počinioca.

Đakić je optužen kao nekadašnji komandant Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Bosanska Posavina, a Kajtazi kao vojnik Pete čete Prvog bataljona 108. brigade HVO-a.

Đakićeva Odbrana je dostavila Sudu potvrdu o autentičnosti već ranije uloženih materijalnih dokaza, koju su dobili od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. mart.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kajtazi i Pekić uhapšeni zbog ratnog zločina nad srpskim …

Pritvor Kajtaziju i Pekiću zbog zločina u Brčkom | Jadovno 1941.

Brčko: Pravosnažne presude za zlostavljanje Srba

Mensur Peljto oslobođen optužbi za zločin nad Srbima

Mučio Srbe, sad slobodno šeta

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: