Svjedoci sreli Sakoča nakon ubistva dvije srpske starice

Datum objave: petak, 21 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

U nastavku suđenja za zločine počinjene nad srpskim civilima u Počitelju svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da su u ljeto 1992. godine zaustavili vozilo u kojem je bio Edin Sakoč, koga optužnica tereti za krivično djelo ratni zločin, sa još jednom nepoznatom osobom.

Edin Sakoč
Edin Sakoč

Svjedok Cvitko Doko je 1992. godine živio u zaseoku Slanodoli u Počitelju. Nakon povratka iz izbjeglištva u julu iste godine, u selu zatiče dvije starice koje su bile u kući Miška Đuraškovića.

Doko je naveo da su u toj kući starice ubijene, a kćerka jedne od njih je odvedena.

On je pojasnio da je jedne noći kod njega došla rodica, koja je rekla da gori kuća u selu. Tada je svjedok, sa ocem Blagom, rođakom Darijom i Boškom Buntićem, otišao da vidi šta se dešava. Primijetili su, kako je ispričao, auto ispred Đuraškovićeve kuće i dim prekoputa, prenosi Birn.

“Iz tog smjera smo vidjeli, dolazi auto prema nama, `fijat` bijele boje. Mi smo ga zaustavljali. Moj otac je metak opalio u vazduh i oni su stali. Dvije osobe su izašle i jedna od njih je rekla: `Blago, zar me ne prepoznaješ`? Rekao mu je da je Edin Sakoč. Bili su u uniformi i jedan je imao kapu na glavi i licu”, kaže svjedok.

On je napomenuo da su kasnije saznali da se druga osoba zvala Boban.
Nakon što su Sakoč i Boban otišli, svjedok je, kako je ispričao, zajedno sa Blagom, Darijom i Buntićem otišao do kuće Đuraškovića, gdje je u njegovoj sobi zatekao krv.

“Prekoputa kuće, Miško je rekao da su prevukli babe i zapalili. To su bile Cvija i Vasilija. Kasnije smo čuli da je kćerka jedne od njih odvedena i da se za nju nije ništa znalo”, izjavio je svjedok.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine sa osobom zvanom Boban došao u kuću porodice Đurašković u mjestu Počitelj, opština Čapljina, nakon čega su odveli T.Č. Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č, a potom ju je silovao, govoreći joj “četnikušo jedna”, te je nastavio udarati.

Optuženi ju je odveo do “stare pošte” u Čapljini i predao izvjesnom Mirsadu Muminoviću.

Prema drugoj tački optužnice, Sakoč je 10. jula, oko tri časa poslije ponoći, sa Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića. Kako se navodi, Boban je pucao u Vasiliju Ekmečić i Cvijetu Čučak, usmrtivši ih.

Svjedok Dario Doko je naveo da je u Počitelju nakon povratka iz izbjeglištva zatekao dvije starice i djevojku.

Rekao je da je jedne noći, zajedno sa Cvitkom i Blagom Dokom te Boškom Buntićem, krenuo u selo jer su vidjeli da nešto gori, naišli su na auto koji su oni zaustavili i od tada nije vidio nikoga. Istakao je da je samo mogao čuti kada je jedan iz auta kazao: “Mi se znamo, Blago”.

“Kasnije je Blago rekao da je poznavao tu osobu. Rekao je da je Sakoč, za ime ne znam. Nisam to vidio, samo sam mogao čuti. Auto je otišao, a mi smo otišli do kuće komšije i vidjeli šta je bilo. Dvije babe su ubijene i izbačene prekoputa kuće”, opisao je svjedok.

Suđenje će biti nastavljeno 28. oktobra, kada će optužba saslušati posljednja dva svjedoka.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Đurašković: Boban ubio dvije starice Srpkinje, a Sakoč …

Doko svjedočio da je sreo optuženog Sakoča kada su ubijene …

Suđenje za zločine nad Srbima na području Počitelja | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top