fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svjedoci potvrdili da je Azra Bašić maltretirala zarobljene Srbe

Svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su danas da je Azra Bašić maltretirala zarobljene srpske civile u Domu vojske u Derventi 1992. godine, te ubila Blagoju Đurađa.

Azra Bašić Foto: SRNA
Azra Bašić Foto: SRNA

Svjedok Miroslav Dujaković rekao je da su 26. aprila 1992. godine njega i komšije iz naselja Čardak, opština Derventa, zarobili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i Teritorijalne odbrane, koji su ih sproveli u Dom vojske u Derventi u kojem je već bilo nekoliko komšija.

„U sali u koju su nas uveli bilo je dvadesetak komšija, među kojima su bili Ilija Ćuk, Mile Kuzmanović, Blagoje Đurađ, Čedo Prodić, kao i moj otac Mile. Bili su leđima okrenuti prema prozoru, a nas su postrojili ispred njih. Tada je počeo haos, galama, pretresanje. Uzimali su nam devize koje su zadržavali za sebe, dok smo dinare morali da jedemo. Tjerali su nas da gutamo so `kako bi lakše jeli srpske dinare`“, naveo je Dujaković.

On kaže da su ih nogama, rukama i puškama najviše tukli „neki Riječani“ koji su govorili: „Vidjećete kada vam dođe Azra!“.

Dujaković kaže da ga je neko zakačio nožem, a izvjesni Dejan iz Srbije, koji je pokušavao da dokaže da je veliki ustaša i da im je lojalan, udario ga je flašom u glavu, nakon čega se onesvijestio.

„Kada sam došao sebi, sav sam bio krvav, a držali su me Dragan Kovačević i Ostoja Šarčević. Morali su me držati jer im je Dejan, kojem sam se morao obraćati sa `gospodin ustaša`, rekao da će se i njima isto desiti ako se ja još jednom onesvijestim“, rekao je Dujaković.

On je ispričao da ga je, nakon ovoga Dejan Bodulović kojeg je znao od ranije, izveo u ćošak i donio mu vodu. Pozvao je i njegovog oca i tada je ušla Azra.

„Prišla mi je, čučnula ispred mene i pitala zašto sam krvav. Uplašio sam se, samo sam slegnuo ramenima, a ona je izvadila zavoj i previla mi glavu. Donijela nam je stolice i sjela kraj mene. Svi koji su dolazili vidjeli su da smo otac i ja krvavi, a ona nije dala da nas diraju jer smo, kako je rekla, dobri ljudi“, ispričao je Dujaković.

Vojnicima je govorila da tuku druge zarobljenike, među kojima je bio „vojvoda Blagoja Đurađ“, za kojeg je Dujaković rekao da ne zna zašto ga je Bašićeva tako nazvala.

„Toliko su ga tukli da se onesvijestio, a kada je počeo dolaziti sebi pitao je `Ljudi, šta to radite? Nikome nije do zore s`jalo`. Azra se iznenadila kada je vidjela da je živ, prišla mu je, izvadila nož, kleknula i ubola ga u vrat. Ja nisam mogao to da gledam, stavio sam glavu ocu u krilo i čuo grcanje. Kasnije sam čuo da ga je zaklala“, naveo je Dujaković i dodao da ne zna šta je bilo sa Đurađovim tijelom.

Dujaković, koji je tada imao samo 18 godina, rekao je da se nije nadao da osoba koja je njemu pomogla, tuče i ubija druge.

Drugi svjedok, Dragan Kovačević, potvrdio je da im je nakon dovođenja u Dom Vojske naređeno da se skinu do pasa i da ih je nakon pretresa tukao ko je stigao.

„Jeli smo dinare, zasipali su nas solju, neki su puzali po staklu, neki su držani za konopac i lajali kao psi. Svi su nas zlostavljali i svi su se pozivali na Azru. Ona je tu bila jedino žensko, bila je glasna i mnogo se kretala po sali. Imala je od 25 do 30 godina, bila je u uniformi i imala noževe“, rekao je Kovačević.

Opisujući kako je ubila Blagoju Đurađa, naveo je da mu je desnom rukom zabola nož u lijevu stranu vrata i rekla „Neka vam vojvoda lakše diše“, te dodao da je Momira Lazića udarila nogom u čelo, a da njega nije vjerovatno zbog toga što je brisao krv.

„Ona je samo udarala nogama i rukama. Kondiciono je bila veoma spremna“, kaže Kovačević.

Suđenje će biti nastavljeno 17. marta, za kada je najavljeno ispitivanje nova dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma Jugoslovenske narodne armije u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zatvorenicima.

Izvor: SRNA

Oznake: Azra Bašić, suđenje, HVO, ubistva, mučenje, srpski zatvorenici

Vezane vijesti:

Prodić: Azra me štrikom kao cuku vodala po podu i udarala …

Azra terala komšije da piju krv mog oca! | Jadovno 1941.

Hrvatica ubijala samo nožem | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: