Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedočenja o zločinima nad Srbima u Orašju

Na suđenju desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ optuženim za ratni zločin nad Srbima na području Orašja 1992. i 1993. godine, svjedok Tužilaštva BiH Ranko Cvijanović rekao je danas da je od kuma Jove Božića saznao da je njegovom ocu Jaćimu, u šupi u Donjoj Mahali, oko izbio Damir Klajić zvani Dama.

“Kum mi je rekao da je Klajić udario mog oca lancem na kojem je bio katanac i izbio mu oko”, rekao je Cvijanović.

On je naveo i da mu je strina Ruža Cvijanović, koja je bila zatvorena mjesec i po dana, rekla da je viđala Jaćima u sali Srednjoškolskog centra, da je loše izgledao i potvrdila da mu je Klajić izbio oko.

Cvijanović je dodao da mu je strina, sa kojom je razgovarao u Brčkom 1993. godine nakon što je razmijenjena, rekla da mu je otac iz Srednjoškolskog centra odveden u Donju Mahalu i da se nikada nije vratio.

Svjedok je od Jovana Cvijanovića saznao da je njegovog oca Jaćima, u Donjoj Mahali zlostavljao Stjepo Đurić zvani Stile, a da ga je najviše zlostavljao Pera Vincetić zvani Konj.

Prema njegovim riječima, Milo Krunić mu je rekao da je Jaćima, nakon što je podlegao povredama, zamotao u ćebe i sahranio na lokalnom groblju.

Jaćim Cvijanović ekshumiran je 2010. godine i sahranjen u Obudovcu.

Svjedok Jadranka Đurić ispričala je da je oca Bogdana Blagojevića, koji je prije rata radio u Njemačkoj, posljednji put vidjela u jesen 1991. godine, kada je bila kod njega u posjeti.

Ona je dodala da je u junu ili julu 1992. godine čula da je otac krenuo kući, ali da nikada nije stigao. Zbog toga se o njemu raspitivala u Crvenom krstu u više mjesta, ali ništa nije saznala.

Đurićeva je ispričala da su joj Ratko Janjić i Jovo Stevanović rekli da joj je otac 6. maja 1992. doveden u logor u Mahali, a da je 10. maja izveden, ubijen i bačen u Savu.

“U Brčkom mi je 1994. godine Mirko Stevanović, koji je radio na razmjenama, rekao da mi je otac na spisku za razmjenu mrtvih. Kada je do toga došlo, mog oca nije bilo”, rekla je Đurićeva.

Ona je navela da su je iz Beograda obavijestili da je voda izbacila tijelo u Mitrovici, te da ga je 2007. sahranila u Obudovcu.

Svjedok Željko Cvijanović rekao je da je oca Čedu posljednji put vidio u aprilu 1992. godine, kada je otišao kod sestre u Županju jer se u Bukovoj Gredi, gdje je živio sa roditeljima i mlađom sestrom, osjećalo predratno stanje.

“Roditelji su ostali kod kuće, a kasnije sam čuo da su zarobljeni. Oca više nikada nisam vidio, a majku jesam u Županji nakon što je razmijenjena”, rekao je Cvijanović.

On je ispričao da mu je majka rekla da su ocu, koji je bio zatvoren u Mahali, sjekli prste, a da su ga najviše zlostavljali neki Rakijica i Pero Konj.

Svjedok je rekao da je saznao da mu je otac, sa još sedam srpskih civila iz Bukove Grede, ubijen na nekoj njivi, gdje je i zakopan. Dodao je da je razmijenjen i sahranjen u Obudovcu.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Nastavak suđenja pred Sudom BiH zakazan je za 4. april.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedočenje o zločinima nad Srbima u Orašju

Svjedok vidio ubistvo Makse Gavrića

Logorski tragovi ustaškog zločina!

Mato Živković tukao srpske zarobljenike

Simić: Rakijica jedva čekao da istuče zatvorenog Srbina

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: