fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedočenja o silovanju maloljetne Srpkinje

Na suđenju bivšim pripadnicima takozvane Armije BiH Elviru Muminoviću, Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću za silovanje maloljetne Srpkinje 1993. godine u sarajevskom naselju Velešići, svjedok Tužilaštva BiH Faruk Zubčević, koji je tada radio u Centru službi bezbjednosti Sarajevo, rekao je da mu je u maju te godine došla maloljetna djevojka sa majkom da prijavi silovanje i da je poslije identifikovala počinioce.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zubčević je ispričao da je sredinom maja 1993. godine u Centar došla starija žena i rekla da su njenu kćerku silovala trojica pripadnika Armije BiH.

„Potom je ušla djevojka sva izbezumljena i objasnila da su je tri osobe, uz prijetnju oružjem, primorale da ode u stambeni objekat i silovale. Decidno je objasnila šta joj se desilo“, rekao je svjedok.

Prisjetio se da je djevojka na papiru napisala šta joj se desilo i kada je sekretarica prekucala izjavu, naknadno je potpisana. Svjedok se nije mogao sjetiti da li je majka oštećene potpisala izjavu.

On kaže da je potom uputio djevojku u medicinsku ustanovu kako bi ljekar dao stručno mišljenje, prenosi Birn.

Prema njegovim riječima, djevojka je identifikovala počinioce djela jer ih je poznavala, te ih je tada i na fotografijama prepoznala.

„Mi smo identifikovali izvršioce, imali su dokumenta Armije BiH. Drugooptuženi i trećeoptuženi su tako nonšalantno ušli u Policijsku stanicu i rekli da su to uradili, ali da im je to naredio Popaj. Uzeo sam od njih izjave, ali do prvooptuženog nismo mogli doći“, izjavio je svjedok.

Zubčević je rekao i da tokom saslušanja Samira Kešmera nije primjenjivao silu, te da se ne može sjetiti je li pušten kući.

Svjedok Mirsad Puzić, koji je tokom rata radio kao hirurg i ginekolog u Opštoj bolnici u Sarajevu, rekao je da se ne može sjetiti da li je u maju 1993. godine imao pacijentkinje koje su silovane.

On je rekao da bi pacijentkinja, ako bi postojala sumnja na silovanje, bila upućena u Klinički centar. Kako je objasnio, u Opštoj bolnici uzimani su brisevi koje su dalje slali na obradu.

Njemu je predočena izjava iz istrage u kojoj je naveo da se nalazi i brisevi nisu radili jer nije bilo struje. Svjedok je odgovorio da ne zna je li radio briseve, te da se ne može sjetiti.

Odbrana Muminovića je svjedoku pokazala nalaz od 23. maja 1993. godine u kojem je napisao da je pacijentkinja rekla da je 13. maja silovana. Dalje u nalazu, kako je pročitao advokat Senad Bilić, navedeno je da kod nje nema vidljivih znakova nasilništva.

Svjedok je to potvrdio, dodajući da je vjerovatno tako bilo, te da stoji iza onoga što napiše. Puzić je objasnio da se povrede i tragovi ne mogu naći ako pacijentica dođe na pregled nakon 10 dana.

Tužilaštvo BiH tereti Elvira Muminovića, Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića, bivše pripadnike takozvane Armije BiH, da su u maju 1993. godine silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je prišao djevojci srpske nacionalnosti na ulici naoružan pištoljem, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Suđenje će biti nastavljeno 7. novembra.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Jeziva ispovest srpski žrtava: Silovali su i devojčice od …

Sećanje na devojčicu koju su silovali, pa ubili mudžahedini: Vrisak male Mirjane

Stravični zločini nad Srpkinjama u proteklom ratu | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: