fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svetozar Livada, penzionisani profesor zagrebačkog univerziteta: Srbima prijeti biološki nestanak

Srba u Hrvatskoj danas gotovo i da nema, a ono malo što ih je ostalo ne žive, već preživljavaju i smrt prizivaju, rekao je u intervjuu za „Glas Srpske“ penzionisani profesor zagrebačkog univerziteta Svetozar Livada, koji u svojoj posljednjoj knjizi „Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj“ na slikovit, faktografski i potresan način govori o zatiranju srpskog naroda u Hrvatskoj u posljednjih 130 godina.

Prof. dr Svetozar Livada
Prof. dr Svetozar Livada

On tvrdi da se Srbi, pogotovo u selima, nalaze pod „državnom eutanazijom“.

GLAS: Da li Srbi u Hrvatskoj doživljavaju sudbinu Indijanaca?

LIVADA: To je politika – evo vam vaši zavičaji, slobodno umrite, ali što prije i mi ćemo vam u tome pomoći. Srbi danas žive u selima u kojima nema života, elementarnih stvari za život. Nema ni potomaka. Prosječna starost tih ljudi je oko 58 godina. Njihova jedina društvena aktivnost su sahrane.

GLAS: Kakvo je stanje kada je u pitanju život u gradovima?

LIVADA: Ni u njima nije bolja situacija. Srbima je oduzeto stanarsko pravo. Nemaju posla. Žive pod stalnim tenzijama. U proteklom ratu počinjeni su strašni zločini. Sve je dovelo do toga da jedan narod, koji sedam vijekova živi na ovim prostorima, danas polako, ali sigurno biološki nestaje.

GLAS: Kako su Srbi od konstitutivnog naroda pretvoreni u nacionalnu manjinu?

LIVADA: Nije tragično biti nacionalna manjina. Problem je što se oni tretiraju kao „manje ljudi“, kao građani nižeg reda. Na sceni je prava pandemija mržnje prema Srbima i svemu što ima taj predznak. Jedan od hrvatskih ministara rekao je dasu Srbi dobili ono što su tražili. Ta vrsta stigmatizacije je prisutna na svakom koraku. Hrvati su skloni stvaranju lažne mitologije. Oni, na primjer, Franju Tuđmana nazivaju ocem nacije, što znači da su pristali da budu kopilad pored svojih živih roditelja. Tuđman je toliko mrzio Srbe da ih nije nazivao pravim imenom već pravoslavnim Hrvatima. Rasističkom izjavom da je „sretan što mu žena nije Srpkinja ili Jevrejka“, on je Gebelsovskom propagandom pokrenuo klasični etno-banditizam sa obiljem falsifikata – da su Srbi biološki defektni. Time je sprovedeno najveće etničko čišćenje koje je ikada igdje izvršeno, a koje se i danas na perfidan način sprovodi.

GLAS: Koja je uloga Katoličke crkve u ovom pogromu?

LIVADA: U jednoj od svojih knjiga pisao sam i o ulozi Katoličke crkve u zločinima počinjenim tokom Drugog svjetskog rata. U prepisci sa Vatikanom Ante Pavelić jednom prilikom navodi da je pokrstio 240.000 Srba. Papa mu je tada odgovorio „dobro je, to je pobjeda katoličanstva“.

GLAS: Kako gledate na inicijativu da se Alojzije Stepinac proglasi svecem?

LIVADA: Jedan sam od rijetkih koji je uspio pročitati Stepinčev dnevnik, njegovu intimnu ispovijest. On navodi da su Srbi i Hrvati toliko dva različita svijeta da ih ni Bog ne može izjednačiti. A što se tiče pravoslavlja, kaže on, tu nema čovjeka, morala, ni poštenja. To je, dakle, kompletna negacija Srba i hrišćanske vjere. Nažalost, to je bila i neka vrsta naloga za ono što se kasnije dogodilo. Kada je Tuđman lansirao tezu da je genocid korisna stvar za popravljanje istorije, a da su Srbi remetilački faktor, treba se prisjetiti onoga što je Stepinac govorio o Srbima i stvar će biti jasnija.

Biografija

Profesor doktor Svetozar Livada, jedan od najvećih srpskih intelektualaca u Hrvatskoj, na prostorima bivše Jugoslavije poznat je kao socijalni demograf, filozof, istoričar, aktivni učesnik Drugog svjetskog rata, nosilac Partizanske spomenice. Saradnik je mnogih međunarodnih ustanova i autor nekoliko knjiga.

Autor: Veljko Zeljković

Izvor:Glas Srpske

Vezane vijesti:

Skrivajući me kao ranjenika, jedna starica me je životno zadužila

Svetozar Livada: Čitao sam dnevnik Alojzija Stepinca

Svetozar Livada: Svedočim, ovako je bilo!

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: