Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sveta krava Armagedona : Eshatološki motivi izraelsklog napada na Rusiju

Za katastrofu ruskog aviona za elektronsko ratovanje, Il-20, sa 14 vojnika članova posade, krivicu snosi Izrael. To je 18. septembra izjavio ruski Ministar odbrane. Prethodnog dana je izraelska aviacija izvršila udare po Siriji u rejonima neposredno uz ruske baze u Tartusu i Hmeimimu. Prema ruskom Il-20 izraelski avioni primenili su taktiku terorista „živi štit“, krijući se iza ruske letelice od uzvratne vatre sirijske PVO. Predstavnici ruske vojske okrivili su Izrael za neodgovorne radnje i obećali odgovoarajući odgovor.

Napad na Siriju i uništenje ruskog aviona su se dogodili uoči najvažnijeg godišnjeg jevrejskog praznika, Jom-Kipur („Sudnji dan“), koji je ove godine počeo u noći 18. septembra. U drevnom Izraelu, na taj dan se prinosila žrtva, takozvana, ‚koza iskupljenja‘, i tradicionalno su se vršili obredi pročišćenja. Danas se vrši ritual „kaparot“, koji uključuje žrtvovanje kokoške ili petla.

U pozadini izraelskog napada na Siriju, a de-fakto i na Rusiju, su pojačana eshatološka raspoloženja u Svetoj zemlji i u Sjedinjenim državama. Ranije su izraelski mas-mediji izvestili da je u državi nađeno crveno tele. Životinja je potpuno crvene boje, po mišljenju Jevreja, trebalo bi da igra ulogu u procesu izgradnje Trećeg hrama za dolazak Mesije. Ono se mora žrtvovati na vrhu Maslinove gore, a pepeo nastao nakon spaljivanja – koristiti u ritualnom pročišćenju graditelja Hrama.

Krava poslednjeg dana

Mnogo godina, nedostatak odgovarajuće životinje sputavao je radikalne Jevreje od preduzimanja odlučujućih koraka prema islamskim svetinjama razmeštenim na području gde je nekada bio Jerusalimski hram – na prvom mestu, prema džamiji Al-Aksa. Sada je pokret za obnovu Hrama dobio najvažniji argument u svoju korist, što ugrožava sudbinu Al-Akse i preti izbijanjem dosad neviđenog rata na Bliskom istoku.

Institut hrama u Jerusalimu je 10. septembra objavio je video zapis sa crvenim junetom, uz napomenu da su rabini detaljno pregledali životinju i nisu našli nijednu tačku druge boje na njegovoj koži. Program za uzgoj crvenih krava započeo je u Izraelu pre tri godine. Za dobijanje neophodnog rezultata, uzeti su zamrznuti embrioni goveda rase „red angus“, koji su potom implantirani u lokalne krave, ali željeni rezultat je postignut tek sada.

„Crvena junica bez mane, koja nema nedostataka, i nad kojoj nikada nije bilo jarma“ se pominje u 12. poglavlju Knjige Brojeva u Starom zavetu. Ona je neophodna za obred pročišćenja od  dodira mrtvog tela. Od uništenja Drugog hrama u Jerusalimu pa do današnjih dana, obred pročišćenja se nije vršio, tako da se svi Jevreji smatraju ritualno nečistim i moraju proći kroz obred, da bi bili u stanju da izgrade Treći hram.

Nakon stvaranja Trećeg Hrama po jevrejskim verzijama, pojaviće se Mesija, posle čega nastupa kraj sveta. Pravoslavni hrišćani smatraju jevrejskog Mesiju antihristom, koji će prema Apokálipsisu (Otkrovenje sv. Jovana Bogoslova) „sedeti u Hramu“.

Međutim, i dalje postoji mogućnost da će u budućnosti tele biti proglašeno neodgovarajućim za žrtvovanje, ako bi se na njemu našao neki nedostatak. Prepreka za pročišćenje žrtve je činjenica da prema istraživanjima arheologa rabina Adlera, ritual mora da se odigra na mestu gde se sada nalazi katolička crkva Dominus Flevit na Elenskoj (Maslinovoj) gori. Međutim, imajući u vidu liberalne tendencije u Katoličkoj crkvi i raspoloženje poslednjih papa ka dijalogu, pa čak i ustupcima Jevrejima, sprovođenje žrtvovanja na teritoriji katoličkog hrama nije isključeno.

Rusija kao eshatološki neprijatelj

Pored jevrejskog obnavljanja Trećeg hrama prisutna je i težnja, uticajna u Sjedinjenim državama, protestantskog trenda dispenzacionalizma. Milioni ljudi veruju u posebnu misiju Jevreja, smatraju da se sva starozavetna proročanstva koja se tiču „Izrailja“ ne odnose na hrišćansku crkvu, već samo na jevrejski narod i veruju da će nakon izgradnje Trećeg hrama doći Mesija, a da će oni biti uzneti na nebo (rapture – uznošenje). Jedan od pristalica dispenzacionalizma u savremenoj političkoj eliti Sjedinjenih država je potpredsednik Majk Pens.

„Crvena krava na obećanoj zemlji. Spremimo se, kraj vremena je blizu!“”- rekao je nedavno, jedan od vodećih američkih telepropovednika Irvin Bakster.

Pritom, sva bliskoistočna politika administracije Donalda Trampa (direktno povezana sa Jevrejima preko njegovog zeta Džerarda Kušnera), kao na primer, priznavanje Jerusalima za prestonicu Izraela ili nedavno zatvaranje predstavništva Palestinske oslobodilačke organizacije u Sjedinjenim državama, ima za cilj dobijanja podrške, kako uticajnog izraelskog lobija, tako i evangelista, među kojima su raširene dispenzialističke i ideje bliske sa njima.

Jedna od njih je poistovećivanje Rusije sa eshatološkom figurom Goga iz zemlje Magog iz proročanstva Jezekilja, poglavlje 38 i 39 (Stari zavet). Tamo se govori, „o velikoj vojsci iz predela na severu“, koja će napasti Izrael i boriti se protiv njegovog naroda. Kao protivnici Izraela, pojavljuju se još i imena Roš, Mešeh, Fuval. Od vremena Krimskog rata i kursa „britanskog izraelizma“ u zapadnom protestantizmu postoji tendencija da se Roš izjednači, a sa njim i sva vojske Goga, sa Rusijom.

Osamdesetih godina prošlog veka, sa Reganovim dispenzionalizmom, ovi argumenti su ponovo postali popularni u vrhu Sjedinjenih država, a u uslovima rata u Siriji, kada se ruska vojska našla tačno na severnim granicama Izraela, u Izraelu i Sjedinjenim državama, fundamentalisti su počeli da govore o eshatološkoj borbi sa Rusijom. Zagovornici ovog koncepta tvrde da se „dolina Armagedon“, gde će se odvijati konačna bitka između dobra i zla, nalazi na severu Izraela, blizu granice sa Sirijom i Libanom. Pored toga, tome mora da prethodi pad Damaska, opisanog u poglavlju 49 Knjige proroka Jeremije.

Sa Gogom i Magogom poistovećuju se kako Rusija, tako i lično Vladimir Putin, savez Rusije, Turske i Irana, čak i  rusko-kineski savez.

U svetlu narastajućih eshatoloških tendencija – uključujući, ne samo trenutni rat u Siriji (prema viđenjima muslimana, baš u Damasku u džamiji Omejadov, treba da se desi drugi dolazak Isusa Hrista), već i, na primer, apostazu (grč. Αποστασία) Konstantinopoljske patrijaršije, vršeći nekanonsku delatnost u Ukrajini – prema usložnjavanju rusko-izraelskih odnosa treba se odnositi na najozbiljniji način. Uticajne snage u Izraelu i Sjedinjenim državama posmatraju Rusiju kao religioznog protivnika i imaju za cilj rat sa Rusijom, koji će im, po njihovom mišljenju,  doneti pobedu i približiti dolazak Poslednjih vremena.

Izvor:  Pixabay.com

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: