Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sveta Arhijerejska Liturgija povodom slave crkve u Rujanima

Sveta_arhijerejska_liturgija_povodom_slave_crkve_u_Rujanima

Sveta Arhijerejska Liturgija u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Rujanima kod Livna

Na dan sjećanja na upokojene u subotu 10. oktobra 2015. godine, kada su ove godine Miholjske Zadušnice, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački Atanasije je služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Rujanima kod Livna. Povod za liturgijsko okupljanje u ovome poznatom selu pored sjećanja na usnule u Gospodu jeste i predstojeći praznik Pokrova Presvete Bogorodice, kome je mala ali prelijepa crkva u Rujanima posvećena. Episkopu Atanasiju su sasluživali paroh grahovski otac Savko Plavšić i lijevanjski otac Željko Đurica, koji je ujedno i administrator parohije gubinske u kojo je i odnosno selo i hram. Parohiju gubinsku pored sela Gubina i Rujana Gornjih i Donjih, čine i sela: Čeprazlije, Provo, Sajković i Kazanci.

Iako u ovom selu nema pravoslavnog stanovništva od 1991. godine, na Svetoj Litrugiji se okupilo mnoštvo vernog naroda. Prvi put je u Rujanima zazvonili i novo zvono, koje je ovoj crkvi priložio Dejan Kozomora. Zajedno sa svojim episkopom, molitve Gospodu su uzneli vernici parohije gubinske i lijevanjske, kao i nekadašnji pravoslavni stanovnici ovog sela, koji danas žive u Surčinu, Bečmenu i Boleču.

Nakon Svete Litrugije i rezanja slavskog kolača, koji je ove godine pripremio Todor Bošković sa svojom porodicom, okupljeni su se uputili ka Gubinu, gde je pripremljena slavska trpeza u parohijskom domu. Dok su vernici koji žive na prostoru Livanjskog polja izrazili svoju radost ovakvim okupljanjima i poželeli da ih je više, oni pristigli iz okoline Beograda su isticali koliko im znači svaki povratak u zavičaj, makar i na kratko.

Sveta_arhijerejska_liturgija_povodom_slave_crkve_u_Rujanima_1

Srpski pravoslavni narod Gornjih i Donjih Rujana ima posebno stradalnu istoriju. Crkva Pokrova Presvete Bogorodice sagrađena je tokom tridesetih godina 20. veka. Tokom Drugog svetskog rata, najveći deo pravoslavnog stanovništva ovog sela je pobijen od strane ustaša, a crkva teško oštećena. Malobrojni preživeli su obnovili život u selu nakon rata, zajedno sa svojom crkvom. Na žalot, njihovi domovi, kao i hram čija se slava proslavlja, ponovo su stradali u ratu 1992-1995 godine.

Ipak, nekadašnji stanovnici ovog sela i njihovi potomci, rođeni daleko od Rujana, pokrenuli su 2014. godine još jednu obnovu svoje crkve. Nakon uspešne obnove ckrve, tokm 2015. godine pristupilo se obnovi ogradnog zida oko crkve i groblja. Cela akcija je izvedena dobrovoljnim prilozima, i služi kao primer šta se može postići za kratko vreme kada postoji sloga, volja i organizacija. Posebnu zahvalnost na njihovom doprinosu u ovoj akciji parohija Gubinska i Udruženje Ognjena Marija Livanjska izražavaju braći Miletu i Iliji Bošković.

 Sveta_arhijerejska_liturgija_povodom_slave_crkve_u_Rujanima_2

SLIKE MOŽETE POGLEDATI OVDE: http://omlivanjska.com/2015/10/14/rujani2015-3/

 

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

 

Vezane vijesti:

VRATITI ŽIVOT PRAVOSLAVNE CRKVE I NARODA U LIVANjSKOM POLjU

Delegacija OML u poseti Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu

Sveta Liturgija i parastos stradalima u Vukovskom kod Kupresa

Ilindan u Crnom Lugu i parastos na Šatoru

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: