Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SVEDOČANSTVO STRAŠNOG DOBA: Predstavljen zbornik SANU posvećen Miloradu Ekmečiću

Datum objave: sreda, 26 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

U društvu članova njegove porodice, kolega akademika i velikog broja poštovalaca, govornici su podsetili na ogroman doprinos profesora Ekmečića i njegovih dela razumevanju nacionalne istorije.

Kolege, prijatelji i članovi porodice Foto Z. Jovanović

Malo ko je davao velike sinteze u istorijskoj nauci kao akademik Milorad Ekmečić. Govorio je istinu, savladao želju za osvetom, nije širio mržnju, umeo je da nađe pravednu reč. Bio je tih, precizan i duhovit. Sve to u jednom mogu da imaju istoričari znamenitosti i ljudi čija je narav veoma retka – kazao je akademik Miro Vuksanović na tribini u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na kojoj je predstavljen 178. broj zbornika “Glas Odeljenja istorijskih nauka SANU”, posvećen Miloradu Ekmečiću (1928-2015).

U društvu članova njegove porodice, kolega akademika i velikog broja poštovalaca, govornici su podsetili na ogroman doprinos profesora Ekmečića i njegovih dela razumevanju nacionalne istorije. Vuksanović je podsetio i na jedan od najstrašnijih ustaških zločina, u Prebilovcima 1941, rodnom mestu velikog srpskog istoričara, koji je umnogome uticao na Ekmečićev život i profesionalni izbor.

– U zborniku se nalaze 33 originalna rada čiji su autori ugledni istoričari svih generacija iz zemlje, ali i iz inostranstva. Na ovaj način SANU se odužuje svom znamenitom članu, jednom od najvećih znalaca istorije i velikom autoritetu – poručio je Ljubodrag Dimić, dopisni član SANU.

Akademik Mihailo Vojvodić, urednik zbornika “Glas”, podsetio je da je Ekmečić po mnogo čemu jedinstvena pojava u našoj istoriografiji.

– Njegovo kapitalno delo “Dugo kretanje između klanja i oranja”, prava sinteza naše i sa njom uvezane nove srpske istorije, malo koga ostavlja ravnodušnim – ocenio je Vojvodić.

Akademik Mihailo Vojvodić

Po mišljenju istoričarke i profesorke na Filozofskom fakultetu dr Mire Radojević, Ekmečićeva studija “Stvaranje Jugoslavije: 1790-1918” je ključna za razumevanje jugoslovenske ideje jer pruža pregršt dokaza da je ova ideja rođena davno, mnogo pre stvaranja države.

– Posle ove objavljene su i druge njegove knjige uključujući i onu koju je smatrao svojim životnim delom, dajući joj zastrašujući naslov “Dugo kretanje između klanja i oranja”. Upravo to je, po njegovom mišljenju, obeležilo nacionalnu istoriju u 19. i 20. veku. Može se postaviti pitanje nije li i on sam bio doživotni zarobljenik tog koliko strašnog toliko i veličanstvenog doba, trajno se posvetivši njegovom proučavanju i razumevanju. Ne možemo se oteti utisku da su tome doprineli duhovi zavičajnog prostora, jecaji tog nesrećnog tla i njegova nada u život bez noža i bez krvi – zaključila je Radojevićeva.

Milorad Ekmečić

VRAĆANjE NA NOVE POČETKE

– TEKSTOVI u ovom zborniku su veoma razuđeni, slojeviti, ali je ipak moguće izdvojiti nekoliko tematskih krugova koji odlikuju ove radove. Tu se progovara o stalnosti i promeni, o kontinuitetima i diskontinuitetima istorije, o destrukciji i cikličnom vraćanju na uvek nove početke – objasnio je Ljubodrag Dimić.

Autor:A.Popadić

Izvor:Večernje novosti

Vezane vijesti:

„PEČAT MILORADA EKMEČIĆA“: Blistavo delo i častan život

Akademik Milorad Ekmečić, istoričar – Predstoji nam nova Staljingradska bitka

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top