Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SVEDOČANSTVO STRAŠNOG DOBA: Predstavljen zbornik SANU posvećen Miloradu Ekmečiću

Datum objave: sreda, 26 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

U društvu članova njegove porodice, kolega akademika i velikog broja poštovalaca, govornici su podsetili na ogroman doprinos profesora Ekmečića i njegovih dela razumevanju nacionalne istorije.

Kolege, prijatelji i članovi porodice Foto Z. Jovanović

Malo ko je davao velike sinteze u istorijskoj nauci kao akademik Milorad Ekmečić. Govorio je istinu, savladao želju za osvetom, nije širio mržnju, umeo je da nađe pravednu reč. Bio je tih, precizan i duhovit. Sve to u jednom mogu da imaju istoričari znamenitosti i ljudi čija je narav veoma retka – kazao je akademik Miro Vuksanović na tribini u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na kojoj je predstavljen 178. broj zbornika “Glas Odeljenja istorijskih nauka SANU”, posvećen Miloradu Ekmečiću (1928-2015).

U društvu članova njegove porodice, kolega akademika i velikog broja poštovalaca, govornici su podsetili na ogroman doprinos profesora Ekmečića i njegovih dela razumevanju nacionalne istorije. Vuksanović je podsetio i na jedan od najstrašnijih ustaških zločina, u Prebilovcima 1941, rodnom mestu velikog srpskog istoričara, koji je umnogome uticao na Ekmečićev život i profesionalni izbor.

– U zborniku se nalaze 33 originalna rada čiji su autori ugledni istoričari svih generacija iz zemlje, ali i iz inostranstva. Na ovaj način SANU se odužuje svom znamenitom članu, jednom od najvećih znalaca istorije i velikom autoritetu – poručio je Ljubodrag Dimić, dopisni član SANU.

Akademik Mihailo Vojvodić, urednik zbornika “Glas”, podsetio je da je Ekmečić po mnogo čemu jedinstvena pojava u našoj istoriografiji.

– Njegovo kapitalno delo “Dugo kretanje između klanja i oranja”, prava sinteza naše i sa njom uvezane nove srpske istorije, malo koga ostavlja ravnodušnim – ocenio je Vojvodić.

Akademik Mihailo Vojvodić

Po mišljenju istoričarke i profesorke na Filozofskom fakultetu dr Mire Radojević, Ekmečićeva studija “Stvaranje Jugoslavije: 1790-1918” je ključna za razumevanje jugoslovenske ideje jer pruža pregršt dokaza da je ova ideja rođena davno, mnogo pre stvaranja države.

– Posle ove objavljene su i druge njegove knjige uključujući i onu koju je smatrao svojim životnim delom, dajući joj zastrašujući naslov “Dugo kretanje između klanja i oranja”. Upravo to je, po njegovom mišljenju, obeležilo nacionalnu istoriju u 19. i 20. veku. Može se postaviti pitanje nije li i on sam bio doživotni zarobljenik tog koliko strašnog toliko i veličanstvenog doba, trajno se posvetivši njegovom proučavanju i razumevanju. Ne možemo se oteti utisku da su tome doprineli duhovi zavičajnog prostora, jecaji tog nesrećnog tla i njegova nada u život bez noža i bez krvi – zaključila je Radojevićeva.

Milorad Ekmečić

VRAĆANjE NA NOVE POČETKE

– TEKSTOVI u ovom zborniku su veoma razuđeni, slojeviti, ali je ipak moguće izdvojiti nekoliko tematskih krugova koji odlikuju ove radove. Tu se progovara o stalnosti i promeni, o kontinuitetima i diskontinuitetima istorije, o destrukciji i cikličnom vraćanju na uvek nove početke – objasnio je Ljubodrag Dimić.

Autor:A.Popadić

Izvor:Večernje novosti

Vezane vijesti:

„PEČAT MILORADA EKMEČIĆA“: Blistavo delo i častan život

Akademik Milorad Ekmečić, istoričar – Predstoji nam nova Staljingradska bitka

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top