Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Svečano otkrivanje spomenika za majora Tepića

Spomenik legendarnom majoru Milanu Tepiću biće svečano otkriven u petak u Beogradu, nedaleko od ulice koja nosi njegovo ime

foto I.Marinković
foto I.Marinković

Spomenik legendarnom majoru Milanu Tepiću biće svečano otkriven u petak u Beogradu, nedaleko od ulice koja nosi njegovo ime. Na ovaj način, država će na dan kada je pre tačno 26 godina junački poginuo, odati počast poslednjem narodnom heroju Jugoslavije i prvom heroju Republike Srpske.

Bronzanu statuu čoveka koji je u Bedeniku kraj Bjelovara izabrao smrt umesto predaje, uz najviše vojne počasti i u prisustvu porodice, ratnih drugova i poštovalaca njegovog herojskog čina, otkriće ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Zoran Đorđević. Monumentalno obeležje na Dedinju, nedaleko od kapije bolnice “Dragiša Mišović” finansirala je Vlada Srbije.

– Milan Tepić, kao narodni heroj i čovek koji je junački poginuo braneći državu kojoj se zakleo, zaslužio je dostojno spomen-obeležje u Beogradu i svako drugo poštovanje – navode u Ministarstvu za rad, koje je i iniciralo podizanje spomenika. – To će simbolično biti i spomenik svim oficirima, podoficirima i vojnicima JNA, koji su poginuli u ratovima devedesetih godina.

Otkrivanje spomenika majoru Tepiću prilika je i za podsećanje na takođe herojsku smrt vojnika Stojadina Coleta Mirkovića iz valjevskog sela Gornje Leskovice. Iako samo regrut, devetnaestogodišnji vojnik nije želeo da napusti transporter iz čijeg mitraljeza je branio položaj nedaleko od vojnog skladišta.

Major Tepić i vojnik Marković ušli su u legendu 29. septembra 1991. godine, kada su odbili predaju hrvatskim snagama koje su pod opsadom držale vojno skladište Bedenik sa municijom. Vojnik Marković do poslednjeg trenutka života vatrom je branio granate u magacinu. Njegov starešina, shvativši da je ostao sam i da će velika količina ubojnih sredstava pasti u ruke neprijatelju, odlučio se na odsudni korak – digao je u vazduh i municiju i sebe. Njegov čin mnoge je podsetio na sličan slučaj iz vremena Prvog srpskog ustanka zbog čega je Tepić dobio epitet “novi Sinđelić”.

I FILM O JUNACIMA

U Domu Vojske Srbije u Beogradu večeras u 18 časova, premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Nebo nad Bjelovarom”, autora Nedeljka Lajšića iz Prijedora, dugogodišnjeg snimatelja RTRS.

Film je posvećen majoru Tepiću i vojniku Mirkoviću. Reč je o ostvarenju koje svedoči o životima dvojice ratnih heroja.

– Najpotresnije je bilo snimanje u rodnom selu Stojadina Mirkovića, gde je zabeleženo sećanje njegove majke. Poruka filma je da su Tepić i Mirković istinski heroji i da nove generacije moraju znati pravu istinu o tadašnjim događajima – kaže Lajšić. G. V.

Autor: R. Dragović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Obilježavanje 26 godina od stradanja majora Milana Tepića

U ime časti – govor majora Milana Tepića

Postavljen spomenik majoru Milanu Tepiću

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: