fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svaki razgovor Nemaca sa nama morao bi da počne sa “Oprosti nam Srbijo!”

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Angela_Merkel.jpg

Na inicijativu prof. dr Horsta Telčika, bivšeg savetnika nemačkog predsednika za bezbednost i spoljnu politiku, 5. decembra ove godine nemački Zeit online (Vreme on lajn) preneo je apel 60 nemačkih intelektualaca iz sfere politike, nuake, kulture, medija pa i crkve pod nazivom „Novi rat u Evropi? Ne u naše ime !” upućenog nemačkoj Saveznoj vladi kao „posebnom nosiocu odgovornosti za očuvanje mira”, a zbog toga što „Severna Amerika, EU i Rusija nesvesno plutaju u pravcu rata”.

Među potpisnicima su, od političara, bivši nemački predsednik Roman Hercog, bivši savezni kancelar Gerhard Šreder, bivša predsednica Bundestaga dr Antje Volmer, bivši savezni ministri, državni sekretari, predsednici pokrajinskih vlada, pokrajinski ministri, ambasadori i gradonačelnici.

Po svojoj prirodi, svaki apel protiv rata (osim ako nije usmeren na podrivanje odbrane sopstvene zemlje od spoljne agresije ili unutrašnje terorističke pobune protiv njenog teritorijalnog integriteta) poželjan je i dobrodošao pa je tako nakon nedelja posmatranja prozirne i za intelekt uvredljive igre dobrog i lošeg policajca u likovima Angele Merkel i Franka-Valtera Štajnmajera u istupima prema Rusiji, ovaj apel pravo osveženje.

U apelu se pominje konstruktivna uloga Rusije u ponovnom sjedinjenju dve Nemačke, glorifikuje se „dalekovidost” Mihaila Gorbačova, podseća na „Parisku povelju” koju je potpisalo svih 35 država članica OEBS 1990. godine, projekta „Zajednička evropska kuća”.

U njemu se još ističe da je Rusija još od Bečkog kongresa 1814. godine priznata kao sila stvaralac Evrope, da je „istorijski nerazumno i po mir opasno” njeno izgurivanje iz Evrope i da se zna kako je prošla poslednja sila koja je htela da podjarmi Rusiju – Hitlerova Nemačka. A apelu se još pravilno zaključuje i da je ruska potreba za bezbednošću jednako legitimna i izražena kao i kod ostalih evropskih naroda.

To je ono što je, osim njegove same pojave, dobro u ovom apelu.

A šta nije ?

Pa da krenemo, recimo, od naslova – „Novi rat u Evropi? Ne u naše ime!” – koji sam za sebe dovoljno govori o tome da nemačka inteligencija ili neće da zna kolika je u stvari Evropa i koji joj narodi sve pripadaju ili i dalje misli da su neki ratovi posle Drugog svetskog na tlu Evrope ipak bili i u njihovo ime.

Da nije 1999. godine most u Varvarinu pun civila, od čega najviše omladine, raketirao avion ratne avijacije neke od afričkih država ?

Neće biti. Raketirao ga je i time počinio ratni zločin pilot nemačke ratne avijacije a po nalogu sadašnjeg apelanta za mir Gerharda Šredera i za mir tada očito nezainteresovanih apelanata Romana Hercoga i štrikanjem čarapa za unuke zauzete gospođe bivše predsednice parlamenta Antje Volmer i ostalih tada za mir nezainteresovanih svih potpisanih 57 političara, naučnika, umetnika, popova, dirigenata i vidovnjaka.

Kažu dragi naši nemački miroljubivi apelatni da je ”po Ruse preteće širenje Zapada na istok jednako opasno kao i Putinovo, suprotno međunarodnom pravu anektiranje Krima”.

Ama sic na enti, bre!

Pitate se, dame i gospodo, apelanti gde je „zajednička evropska kuća”?

Pa rušili ste je uporno preko srpskih leševa od 1991. do 1999. i političkim iživljavanjem nad Srbijom i neće „zajedničke evropske kuće” nikada biti dok ne priznate te zločine, obeštetite nas i zamolite za oproštaj.

Ko je slao Slovencima i Hrvatima oružje iz sveže ujedinjene Nemačke da nasilno ruše SFRJ?

Gde ste, dame i gospodo, bili da tražite tačke u međunarodnom pravu kada je za vašeg vakta vaša država – koja sada prepadnuta od „bulava”, „topolja-m” i „iskandera” shvata da „snosi posebnu odgovornost za očuvanje mira” zajedno sa Amerikom – u korist Hitlerovog legata zvanog Velika Albanija vršila protivpravnu aneksiju Kosova i Metohije?

Da vaši, nemački vojnici, u Ibarskom Kolašinu možda ne mlate Srbe i sa metkom u cevi stvaraju ”zajedničku evropsku kuću” ili umesto „Pariske povelje” sprovode zaključke fašističkih prizrenskih liga?

Gde ste bili kada je Tuđmanova Hrvatska – i pored svih međunarodnih sporazuma koji su tada bili potpisani – nasilno anektirala Republiku Srpsku Krajinu, ako ne kao državu onda kao od UN zaštićenu zonu i uz vaše na drugu stranu okrenute nemačke miroljubive glave sistemom spaljene zemlje i činjenjem ratnih zločin proterala na stotine hiljada Srba ?

Gde ste bili, dame i gospodo, kada je iz Sarajeva izlazila kolona od 150.000 srpskih civila ?

A Srbija i srpski narod nisu stvarali Evropu?

Možda se Barbarosa sretao sa indijanskim poglavicama a ne sa Srbima u svojim pohodima?

Možda su se, dame i gospodo, nemački miroljubivi apelanti, kao prvi evropski odbrambeni bedem ispred Osmanlija onomad isprečili Maje i Inke.

Vi ste, dame i gospodo, apelatni licemeri najgore vrste i to ste ovim apelom samo još više dokazali.

I onaj bedni, sada okajani eks-nacista omladinac i agitator rušenja i bombardovanja moje zemlje, Ginter Gras zaslužuje više poštovanja i svaki oprost u odnosu na vas, dame i gospodo, apelanti jer je on umesto bednog, prepadnutog piskaranja ustao kao ljudsko biće i priznao da je rat u Evropi započeo 1999. godine napadom na Srbiju i da se iskreno kaje.

Iz vašeg apela se ne vidi ljubav ka miru i zajedničkom životu sa Rusijom već se providi samo vaša ljubav i interes za očuvanje Kolove, Genšerove i Vajczekerove jedinstvene Nemačke.

Vaši apeli za mir danas treba da počnu sa – Oprosti nam Srbijo – da bi vas Rusi čuli, jer se nisu oni na Krim vratili zbog toga što veruju u vaše apele kao što smo mi Srbi onda verovali u slatkorečivost ujedinjene Nemačke.

Rusi veruju u dela i nedela, poput onih koje je vaša zemlja počinila protiv Srbije i srpskog naroda na teritoriji od vas uništene SFRJ.

Putin je dan ranije – pre objavljivanje vašeg apela – pred federalnim sobranjem vidovito (ne kao Gorbačov) unapred na njega odgovorio.

Iako me ne smatrate Evropljaninom i po, uprkos vašem očigledno selektivnom pristupu istoriji rata i mira u

Evropi, ipak se molim Gospodu da se vaša velika, moćna i lepa država na vreme osvesti.

Znao sam koliko je dobro živeti u jednoj takvoj – dok mi je niste u krvi srušili.

Piše: Oliver Vulović

 

Izvor: Intermagazin.rs

 

Vezane vijesti:

Dr Miloš Ković / istoričar / – Pre nego nas unište 

Srbin u Berlinu – Jadovno 1941.

Hrvatska je dokaz da se zločin isplati – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: