fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svaki čovek je kralj

Sastanak Trilateralne komisije u Beogradu rasplamsao je priče o tajnim vladarima sveta.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Kruna.jpg

Iako su teorije zavere češće uzbudljive nego ubedljive (omiljena mi je ona o reptilima), postoje i autori koji izučavaju konspirologiju kao naučnu disciplinu.

Miša Đurković u „Tamnim koridorima moći” podseća da politička teorija ne sme da ignoriše političku praksu, u kojoj moć nije uvek transparentna.

Neformalni centri moći kao što su Trilaterala i Bilderberg, slikovito prozvani „svetskim vladama iz senke”, uglavnom se kritikuju sa stanovišta demokratičnosti i suvereniteta. O našoj sudbini ne treba da odlučuju drugi, pogotovo ne iz senke.

Pažljivi posmatrač može da primeti da se kroz kritike često provuku i drugačije poruke. U Srbiji, tajne vladare predstavljaju kao Osmanlije: dolaze izdaleka i vladaju svetom, pojma nemamo šta pričaju ali znamo da nam se crno piše. Oni su svemoćni a mi potpuno nemoćni, raja.

Problem je što takvim stavom kritika prelazi u laskanje a umesto suvereniteta se promoviše zavisnost.

Zavera, ukoliko postoji, leži upravo u tome: ubediti Srbe da su nemoćni i nametnuti kulturološku regresiju iz slobodarskog u ropski mentalitet. Apsurd je što u tome učestvuju i oni koji navodno raskrinkavaju zaverenike.

Nijedna vlast na ovom svetu nije svemoćna. Bar mi Srbi, koji smo srušili dva carstva, treba to da znamo.

Poslednji ozbiljni kandidat za „svemoćnog” vladara na ovim prostorima bila je Marija Terezija. I pored toga što je suvereno vladala Svetim Rimskim Carstvom i velikim brojem odanih srpskih podanika, njenoj ćerki Mariji Antoaneti rulja je odsekla glavu. Ko bi poželeo takvu vlast, da ne može da sačuva rođeno dete?

Još veća obmana je da smo mi nemoćni. Ne pitaj ko tobom vlada, već čime ti vladaš. Svaki čovek je kralj. To je poruka hrišćanstva, koje u svakom čoveku gleda ikonu Božiju; demokratije, koja je nastala kada je u helenskim polisima svaki građanin postao vladar; srpskog domaćinstva, koje uči da je svaki dom jedan dvor.

Svako od nas vlada sobom, a to nije malo kraljevstvo. Odgovorni smo i za svoj dom i porodicu, društvo i državu. Kolika je samo moć vaspitavanje dece, ili glasanje. Kad bismo to bolje radili, zar ne bismo promenili svet?

Nezavisnost, samostalnost i samopomoć su ispisale našu istoriju.

Stefan Nemanja je savetovao sinove da zadobiju srpsku krunu i mitru umesto da služe tuđoj. Ustanici nisu čekali druge da ih oslobađaju, već su to uradili prvi i sami. Šačica mladobosanaca je u „sivo, sitno vrijeme” verovala u slobodu i pobedila imperiju.

Danas nam se model zavisnosti nameće svuda: „privreda zavisi od stranih investicija, politika od stranih ambasadora, građani od države, tridesetogodišnjaci od mame i tate”. I sama Srbija nam je zapala, nevoljnima, tako što je neko drugi odlučio da se otcepi. Kakva razlika spram prethodnih Srbija koje smo dosanjali i izborili!

Zato je toliko važno da čuvamo Srpsku, koja danas nosi tu baklju.

Zavisnost je kad drugi rešavaju naše probleme i kad su drugi krivi za sve. Samostalnost je kad uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke. Pozivi „U pomoć!” najavljuju poraz, pobede se osvajaju uz poklič „Za mnom!”.

Vreme je da ponovo otkrijemo samostalnost i samopomoć, najpre u ličnom životu. Njegoš je izrekao veliku istinu: nada nema pravo ni u koga do u Boga i u svoje ruke. A pregaocu Bog daje mahove.

Kad budemo lično uzrastali, izgradićemo i državu. Kad budemo jeli svoj hleb, moći ćemo da branimo državni suverenitet. A sa drugim vladarima, u senci ili pod reflektorima, nećemo imati odnos kao sa Osmanlijama.

Treba podsetiti da je tajno udruženje Heterija odigralo važnu ulogu u borbi za oslobođenje od Turaka.

Dolazak Trilaterale u Beograd je krupan zalogaj, naročito u sendviču između poseta ruskog predsednika i kineskog premijera. Ovi izuzetni događaji najavljuju promene, spremimo se da budemo učesnici.

Andrej Fajgelj, „Svaki čovek je kralj”, Večernje Novosti, 7. novembar 2014, str 18.

 

Izvor: Andrej Fajgelj

 

Vezane vijesti:

Andrej Fajgelj: Apel novinarima Radio-televizije Vojvodine 

Nedelja kada smo podigli glavu – Jadovno 1941.

Putin o „vakcini“ protiv nacističkog virusa – Jadovno 1941.

Gde je sada osuda cenzure? – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: