Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas zaupokojena liturgija i pomen za poginule borce

 U Crkvi Svete Petke na Vojničkom spomen-groblju i u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu danas će, povodom Velikih /zimskih/ zadušnica, biti služena zaupokojena liturgija, a potom i pomen za poginule borce na Malom Zejtinliku i Gradskom groblju.

Mali Zejtinlik
Mali Zejtinlik

Starješina crkve Svetog proroka Ilije protojerej-stavrofor Ilija Čupić rekao je Srni da se svake godine na Vojničkom spomen-groblju na Velike zadušnice okupi veliki broj porodica, rodbine, prijatelja i saboraca koji su nakon Dejtona napustili vjekovna ognjišta na prostoru sarajevskih opština i zemne ostatke svojih najmilijih prenijeli na Mali Zejtinlik.

On je naveo da će sveštenstvo Crkvene opštine Sokolac zaupokojenu liturgiju služiti sutra u 9.00 časova u Crkvi Svete Petke i u Crkvi Svetog proroka Ilije, a potom i pomen za upokojene borce na Malom Zejtinliku i Gradskom groblju.

„Tokom cijelog dana bićemo na grobljima sa porodicama poginulih boraca koje dolaze iz svih krajeva Republike Srpske i Srbije, da se zajedno pomolimo za duše upokojenih i prislužimo svijeće“, rekao je protojerej-stavrofor Čupić.

Sveštenici Crkvene opštine danas će u 16.00 časova služiti pomen i preliti sve grobove upokojenih boraca Vojske Republike Srpske na grobljima na Sokocu.

Prema podacima Boračke organizacije opštine Sokolac, na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu sahranjeno je 958 srpskih boraca sa područja sarajevskih opština koje su do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Ovaj jedinstveni spomen-kompleks nazvan je Mali Zejtinlik, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, s obzirom na to da je to groblje uređeno prema uzoru na Srpsko vojničko groblje „Zejtinlik“ u Solunu.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: