Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sutra skup srpskih i ruskih istoričara u Andrićevom institutu

Datum objave: petak, 7 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

U Andrićevom institutu u Andrićgradu sutra će biti održan okrugli sto o temi “Stogodišnjica revolucije – Stranice istorije rusko-srpskih odnosa u 19. i 20. vijeku”, u čijem radu će učestvovati renomirani ruski i srpski istoričari.

Andrićgrad Foto: SRNA
Andrićgrad Foto: SRNA

Iz Andrićevog instituta navode da je okrugli sto istoričara organizovan budući da se “ove godine navršava 100 godina od veoma značajne raskrsnice iz prošlosti – `ruske smutnje` 1917. godine, vijek od nestanka Ruske carevine i rođenja prve socijalističke države, te vijek od globalnog preloma na istoku Evrope”.

“Sagledavanje značaja ovog događaja zahtijeva detaljniju pažnju ruskih i srpskih istoričara, jer su lomovi koji su se desili i te kako uticali na istorijat rusko-srpskih odnosa, prekinuli ustaljeni tok događaja i donijeli sudbonosne promjene”, navodi se u saopštenju iz Andrićevog instituta.

Odgovore na pitanja – koji su događaji, pojave i ličnosti dominirali rusko-srpskim odnosima prije 1917. godine, šta se promijenilo u toj godini, koje su ključne pojave i događaji označili dalji razvojni put odnosa dva naroda koja su “radikalno izmijenila državne forme”, tražiće vodeći srpski i ruski istoričari iz renomiranih visokoškolskih i naučnoistraživačkih ustanova.

Jedan od učesnika okruglog stola direktor Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta “M. V. Lomonosov” Konstantin Nikiforov održaće predavanje o srpskom nacionalnom programu u 19. vijeku u kontekstu srpsko-ruskih odnosa, dok će naučni savjetnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Andrej Šemjakin održati predavanje o ideologiji srpskog populizma /radikalizma/ krajem 19. i početkom 20. vijeka u kontekstu srpsko-ruskih odnosa.

Profesor Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Jaroslav Višnjakov govoriće o uticaju ruske revolucije na položaj srpskog dobrovoljačkog korpusa u Rusiji, a viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju Goran Miloradović o razvoju srpskog/jugoslovenskog državnog projekta za vrijeme Prvog svjetskog rata u okviru odnosa srpskog i ruskog naroda.

Viši naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Aleksandar Silkin održaće predavanje o uticaju jugoslovenskog kadra Kominterne na transformaciju shvatanja Balkana u Moskvi, a viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksej Timofejev o ulozi ruskog faktora u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Perišić govoriće o školovanju jugoslovenskih studenata u SSSR-u nakon stvaranja nove Jugoslavije 1945-1948. godine i njihovoj sudbini poslije 1948.

Početak ovog skupa zakazan je za 10.00 časova.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top