Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sutra skup srpskih i ruskih istoričara u Andrićevom institutu

Datum objave: petak, 7 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

U Andrićevom institutu u Andrićgradu sutra će biti održan okrugli sto o temi “Stogodišnjica revolucije – Stranice istorije rusko-srpskih odnosa u 19. i 20. vijeku”, u čijem radu će učestvovati renomirani ruski i srpski istoričari.

Andrićgrad Foto: SRNA
Andrićgrad Foto: SRNA

Iz Andrićevog instituta navode da je okrugli sto istoričara organizovan budući da se “ove godine navršava 100 godina od veoma značajne raskrsnice iz prošlosti – `ruske smutnje` 1917. godine, vijek od nestanka Ruske carevine i rođenja prve socijalističke države, te vijek od globalnog preloma na istoku Evrope”.

“Sagledavanje značaja ovog događaja zahtijeva detaljniju pažnju ruskih i srpskih istoričara, jer su lomovi koji su se desili i te kako uticali na istorijat rusko-srpskih odnosa, prekinuli ustaljeni tok događaja i donijeli sudbonosne promjene”, navodi se u saopštenju iz Andrićevog instituta.

Odgovore na pitanja – koji su događaji, pojave i ličnosti dominirali rusko-srpskim odnosima prije 1917. godine, šta se promijenilo u toj godini, koje su ključne pojave i događaji označili dalji razvojni put odnosa dva naroda koja su “radikalno izmijenila državne forme”, tražiće vodeći srpski i ruski istoričari iz renomiranih visokoškolskih i naučnoistraživačkih ustanova.

Jedan od učesnika okruglog stola direktor Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta “M. V. Lomonosov” Konstantin Nikiforov održaće predavanje o srpskom nacionalnom programu u 19. vijeku u kontekstu srpsko-ruskih odnosa, dok će naučni savjetnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Andrej Šemjakin održati predavanje o ideologiji srpskog populizma /radikalizma/ krajem 19. i početkom 20. vijeka u kontekstu srpsko-ruskih odnosa.

Profesor Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Jaroslav Višnjakov govoriće o uticaju ruske revolucije na položaj srpskog dobrovoljačkog korpusa u Rusiji, a viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju Goran Miloradović o razvoju srpskog/jugoslovenskog državnog projekta za vrijeme Prvog svjetskog rata u okviru odnosa srpskog i ruskog naroda.

Viši naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Aleksandar Silkin održaće predavanje o uticaju jugoslovenskog kadra Kominterne na transformaciju shvatanja Balkana u Moskvi, a viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksej Timofejev o ulozi ruskog faktora u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Perišić govoriće o školovanju jugoslovenskih studenata u SSSR-u nakon stvaranja nove Jugoslavije 1945-1948. godine i njihovoj sudbini poslije 1948.

Početak ovog skupa zakazan je za 10.00 časova.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top