Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutra se navršava 27 godina od početka progona i ubistva Srba

Sutra se navršava 27 godina od početka akcije hrvatske paravojske „Otkos 10“ koja je dovela do masovnog progona i ubistva Srba na području istočne Bilogore, gdje je od 1991. do 1997. godine život izgubilo 65 osoba, većinom srpske nacionalnosti i onih koji su bili u rodbinskim vezama sa srpskim porodicama, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

Bilogora

Od ukupnog broja stradalih na području istočne Bilogore, oblasti koja se nalazi u trouglu između Bjelovara, Daruvara i Virovitice, 41 je civil, od kojih je 17 ubijeno prije akcije „Otkos-10“ tokom kampanje zastrašivanja i zlostavljanja, te 23 pripadnika Teritorijalne odbrane /TO/, dok su dvojica Srba, koji su ostali u hrvatskoj vojsci i policiji, likvidirani od „saboraca“.

Akcija „Otkos 10“ počela je 31. oktobra napadom na TO Grubišno Polje, a u dva naredna dana kompletno stanovništvo iz 23 sela i dio žitelja iz još 15 sela napustio je to područje u izbjegličkoj koloni.

„U koloni se našlo 4.000 ljudi i više od 600 vozila koji su prešli u BiH u kojoj još nije bilo ratnih sukoba. Među njima je bilo i oko 250 Hrvata, Čeha, Mađara i Roma“, navedeno je u saopštenju.

U akciji „Otkos 10“ do temelja su zapaljene drvene crkve bilogorskog stila, jedinstveni spomenici kulture nulte kategorije pod zaštitom Uneska – hramovi Svetog Dimitrija u Rastovcu i Uspenije Presvete Bogorodice u Donjoj Rašenici, koji datiraju sa početka 18. vijeka.

Za zločine nad Srbima počinjene u istočnoj Bilogori do sada je odgovarao samo Veljko Marić, pripadnik Zbora narodne garde iz Grubišinog Polja, kojeg je Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila.

Marić je optužen da je 31. oktobra 1991. godine u selu Rastovac, opština Grubišno Polje, hicima iz vatrenog oružja ubio Petra Slijepčevića, koji je rođen 1926. godine.

Srpsko pravosuđe otvorilo je protiv Marića još jednu istragu zbog sumnje da je u septembru 1991. godine u Grubišnom Polju likvidirao Srbe Miću Vasiljevića i Vladimira Kučeru, te mučio Zvjezdana Mačka.

Iako istraga nije završena, Marić je u junu 2015. godine iz Srbije, gdje je izdržavao kaznu, prebačen u Hrvatsku.

Prilikom transfera, Hrvatska se obavezala da će nastaviti krivični postupak protiv Marića započet u Srbiji, ali do sada nema potvrde da ispunjava preuzetu obavezu, navedeno je iz „Veritasa“.

Na području istočne Bilogore do Drugog svjetskog rata živjelo je 18.000 žitelja srpske nacionalnosti, a prema popisu iz 2011. godine u tom kraju ih danas ima manje od 1.000.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Genocid nad Srbima u Hrvatskoj počeo „Otkosom“ novembra 1991.

Akcija Otkos – trijumf ustaštva i fašizma!

26 godina od zločinačke operacije „Otkos“ hrvatske paravojske, u kojoj su ubijani i proterivani Srbi iz Zapadne Slavonije

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: