Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas pomen učesnicima Sarajevskog atentata

Ispred Spomen kapele pripadnicima “Mlade Bosne” na groblju Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu danas će biti odata počast svim učesnicima Sarajevskog atentata, na godišnjicu ovog sudbonosnog događaja, saopšteno je iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Sarajevo.

Mladobosanci u sudnici
Mladobosanci u sudnici

Osim članova “Prosvjete”, počast će odati i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, predstavnici Srpske pravoslavne crkve – Crkvene opštine Sarajevo, Humanitarnog udruženja “Dobrotvor”, kao i članovi i simpatizeri Društva.

Polaganje vijenaca zakazano je u 13.00 časova.

U saopštenju se navodi da se ovim želi podsjetiti na važnost pamćenja istorijskih događaja kako mjesta sjećanja u budućnosti ne bi postala mjesta zaborava.

Na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, član “Mlade Bosne” Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, u kojem je od posljedica slučajnog ranjavanja preminula i njegova supruga Sofija Hotek.

Sarajevski atentat poslužio je austrougarskim vlastima za vojnu invaziju na Srbiju, što je dovelo do Prvog svjetskog rata.

Članovi “Mlade Bosne” izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i iz težnje većinskog srpskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje.

U samom atentatu učestvovalo je sedam osoba raspoređenih po maršruti od polja gdje su se održavali manevri do Vijećnice: Muhamed Mehmedbašić, Vaso Čubrilović, Nedeljko Čabrinović, /koji je bacio bombu na povorku, ali je prestolonasljednik odgurnuo bombu sa krova i ona je pala na sljedeći automobil u koloni/, Cvjetko Popović, Danilo Ilić, Trifko Grabež i Gavrilo Princip.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

102 godine od pucnja za slobodu | Jadovno 1941.

Princip: Istovjetnost sa revolucionarnim vremenima …

Rata bi bilo i bez atentata u Sarajevu | Jadovno 1941.

Zašto je Princip ubio Ferdinanda | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: