fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas pomen srpskim žrtvama iz sela Čemerno

Članovi porodica 32 srpska civila koje su pripadnici muslimanskih formacija ubili u selu Čemerno u opštini Ilijaš prije 25 godina, danas će položiti cvijeće i prislužiti svijeće na spomen-obilježju u tom selu.

Svijeće Foto: ilustracija
Svijeće Foto: ilustracija

Mirjana Cabo, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, u čijoj će organizaciji biti obilježena godišnjica stradanja nevinih srpskih civila, izjavila je Srni da je polazak za Ilijaš iz Istočnog Sarajeva predviđen za 9.00 časova ispred Administrativnog centra Vlade Republike Srpske.

Okupljanje učesnika skupa je od 10.00 do 10.30 časova kod hrama Svetih apostola Petra i Pavla na Nišićkoj visoravni, odakle će krenuti ka mjestu masovne grobnice i spomen-obilježju u Čemernu gdje će u 12.30 časova biti služen parastos nastradalima.

U 13.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća i obraćanje zvaničnika.

„Toga dana će predstavnici naše organizacije, zajedno sa porodicama ubijenih, prislužiti svijeće i sjetiti se nevino stradalih“, istakla je Cabo.

Zločin na ovom mjestu, gdje je do 1999. godine bila masovna grobnica, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja, a do sada za njega još niko nije odgovarao.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom.

Tokom napada na srpsko selo Čemerno, u opštini Ilijaš, ubijeni su skoro svi stanovnici, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u tom mjestu unište sve.

Stanovnici sela koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.

Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i na Čemernu je opljačkano i odneseno u Sarajevo i okolna muslimanska sela sve što se moglo ponijeti, a selo je ostalo razoreno i spaljeno.

Žrtve napada muslimanskih snaga na Čemernu su Miloš Bunjevac, Mirosava Bunjevac, Ranko Bunjevac, Slavojka Bunjevac, Đorđo Bunjevac, Koviljka Bunjevac, Goran Bunjevac, Rajko Bunjevac, Novko Ćetković, Spasenija Damjanović, Ranka Damjanović, Jadranka Damjanović, Staka Damjanović, Zdravko Damjanović, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, Miroslav Janković, Sreten Janković, Radomir Jevtić, Svetozar Kapetanović i Ljubiša Lazendić.

U napadu muslimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su i Milovan Malešević, Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković, Miro Pantić, Stana Rašević, Milinko Trifković, Janja Trifković i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao nestale.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka osumnjičenih za ove zločine.

Dodatni zločin počinile su lokalne vlasti u Ilijašu koje su naredile da se sa spomen-obilježja na masovnoj grobnici u Čemernom riječi „ratni zločin“ prekriju pločicom na kojoj stoji riječ „zbivanja“, misleći vjerovatno, da će na taj način sakriti nečovještvo koje su počinili njihovi sunarodnici i sugrađani.

Čemerno je danas potpuno pusto selo u kome nema nijednog Srbina povratnika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Čemerno – tužni dio niza stratišta cijelih srpskih porodica …

POMEN ZA 32 SRPSKE ŽRTVE NA ČEMERNU | Jadovno 1941.

Služen parastos za 32 srpska civila | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: