fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sutra pomen Srbima ubijenim u Ledićima

U selu Ledići, u federalnoj opštini Trnovo, sutra će biti obilježeno 27 godina od svirepog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH nad 24 srpska civila.

ledici.jpg

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje su pronađene odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na najbrutalniji način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija rekao je Srni da se u Ledićima dogodio strašan zločin za koji još niko nije pravosnažno osuđen.

„Trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Edhema Godinjaka koji se, kao najodgovorniji, po komandnoj odgovornosti tereti za zločine nad Srbima na području Trnova. Još se čeka epilog tog sudskog procesa, jer pravosuđe BiH svoj posao radi sporo, ili nikako“, dodao je Timotija.

Predsjednik Udruženja građana „Moje ognjište“ iz Trnova Slavko Vasić rekao je Srni da su prve žrtve tog zločina bili njegovi roditelji, koji su na prevaru i podmukao način ubijeni 2. juna 1992. godine u Dejčićima.

„Ne znam ko je to učinio, ni koja vojska je tu bila prisutna, ali tvrdim da je najodgovorniji bio Edhem Godinjak, koji je bio komandir Stanice policije. Mislim da je on morao da bude odgovoran za civilno stanovništvo na tom području“, rekao je Vasić.

On kaže da je prilikom napada na Lediće, osim roditelja, ubijena i njegova baka, koja je imala 92 godine i bila najstarija u selu, dok je većina mještana na najsuroviji način stradala na kućnom pragu.

Oni malobrojni, koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama, pronađeni su i ubijeni.

Vasić je podsjetio da su mještani Ledića koji su krenuli prema Treskavici pobijeni na lokalitetu Poljice, gdje su ih presrele muslimanske snage. Preživio je samo dvanaestogodišnji Dragan Vasić, koji je ranjen ležao među ubijenim i tako uspio da se spasi od sigurne smrti.

On je dodao da je grupa koja je tada krenula prema Krupcu stigla na srpsku teritoriju u Vojkoviće živa i zdrava.

Parastos za ubijene stanovnike Ledića biće služen sutra 12.00 časova kod spomen-obilježja.

Za rodbinu i prijatelje stradalih biće organizovan prevoz koji će od kamenoloma u Krupcu krenuti u 11.00 časova, dok će jedan broj stanovnika Trnova u isto vrijeme krenuti u Lediće preko Dujmovića.

Očekuje se da će obilježavanju 27 godina od zločina u Ledićima, osim članova porodica stradalih i lokalnih vlasti Trnova, prisustvovati zvaničnici Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo, kao i predstavnici gradskih opština, te boračkih organizacija.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: