fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutra otvaranje izložbi „Plakatiranje genocida“ i „Dobrudžanski ratnici“

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci sutra će biti otvorene izložbe „Plakatiranje genocida“ i „Dobrudžanski ratnici“, koje organizuje Muzej Vojvodine iz Novog Sada.

Muzej Republike Srpske
Muzej Republike Srpske

Izložba „Plakatiranje genocida“ autora Drage Njegovana posredstvom istorijskih plakata vjerodostojno ilustruje režim ustaških i nacističkih vlasti od 1941. do 1945. godine, te teror nad stanovništvom Srema.

„Plakati su iz fondova Muzeja Vojvodine, te iz zbirki drugih muzejskih i arhivskih ustanova. Autor je uspio da sakupi stotinjak plakata, letaka, objava i drugog srodnog propagandnog materijala“, saopšteno je iz Muzeja Srpske.

U saopštenju se ističe da su sadržaj ovog propagandnog materijala bile poruke porobljenom stanovništvu Srema – obećavajući, opominjući i prijeteći.

„Ustaše i nacističke vlasti su na taj način u velikoj mjeri dokumentovale razmjere svojih zločina u Sremu, publikujući spiskove svojih žrtava“, navedeno je u saopštenju.

Izložba „Dobrudžanski ratnici“ prati sudbinu Prve srpske dobrovoljne divizije koja je formirana aprila 1916. godine u Odesi, a čiji su se pripadnici borili u sastavu Ruske carske armije na frontu u Dobrudži u Rumuniji, tokom ljeta i jeseni te godine, protiv armija Centralnih sila.

Srpski dobrovoljci su tokom ratnih operacija u Dobrudži pokazali ogromnu srčanost i hrabrost o čemu svjedoče i ogromni gubici, koje je ova divizija pretrpjela u jesen 1916. godine.

Autori ove izložbe su Predrag Bajić, Ilija Komnenović i Vojislav Martinov.

Ove dvije izložbe u Muzeju Republike Srpske biće otvorene u 18.00 časova.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: