Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sutra otvaranje izložbi “Plakatiranje genocida” i “Dobrudžanski ratnici”

Datum objave: četvrtak, 8 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci sutra će biti otvorene izložbe “Plakatiranje genocida” i “Dobrudžanski ratnici”, koje organizuje Muzej Vojvodine iz Novog Sada.

Muzej Republike Srpske
Muzej Republike Srpske

Izložba “Plakatiranje genocida” autora Drage Njegovana posredstvom istorijskih plakata vjerodostojno ilustruje režim ustaških i nacističkih vlasti od 1941. do 1945. godine, te teror nad stanovništvom Srema.

“Plakati su iz fondova Muzeja Vojvodine, te iz zbirki drugih muzejskih i arhivskih ustanova. Autor je uspio da sakupi stotinjak plakata, letaka, objava i drugog srodnog propagandnog materijala”, saopšteno je iz Muzeja Srpske.

U saopštenju se ističe da su sadržaj ovog propagandnog materijala bile poruke porobljenom stanovništvu Srema – obećavajući, opominjući i prijeteći.

“Ustaše i nacističke vlasti su na taj način u velikoj mjeri dokumentovale razmjere svojih zločina u Sremu, publikujući spiskove svojih žrtava”, navedeno je u saopštenju.

Izložba “Dobrudžanski ratnici” prati sudbinu Prve srpske dobrovoljne divizije koja je formirana aprila 1916. godine u Odesi, a čiji su se pripadnici borili u sastavu Ruske carske armije na frontu u Dobrudži u Rumuniji, tokom ljeta i jeseni te godine, protiv armija Centralnih sila.

Srpski dobrovoljci su tokom ratnih operacija u Dobrudži pokazali ogromnu srčanost i hrabrost o čemu svjedoče i ogromni gubici, koje je ova divizija pretrpjela u jesen 1916. godine.

Autori ove izložbe su Predrag Bajić, Ilija Komnenović i Vojislav Martinov.

Ove dvije izložbe u Muzeju Republike Srpske biće otvorene u 18.00 časova.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top