fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUTRA OTVARANjE IZLOŽBE „SVETLOST U MRAKU PRVOG SVETSKOG RATA“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/msurs.jpg

BANjALUKA, 1. OKTOBRA /SRNA/ – U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci sutra će biti otvorena izložba „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji“, koju ova ustanova organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda.

Banjalučka publika će prvi put imati priliku da vidi remek djela velike srpske umjetnice Nadežde Petrović koja je, uz Mališu Glišića, Milana Milovanovića i Kostu Miličevića, začetnik impresionizma u srpskom slikarstvu, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba predstavlja antologijski izbor umjetničkog stvaralaštva iz prve decenije dvadesetog vijeka, obuhvatajući najviše domete srpskog impresionizma, nezaobilazne u pregledima moderne umjetnosti u domaćim i svjetskim galerijama i muzejima.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske biće izloženo 90 slika koje su vlasništvo Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda i Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Izložbu „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji“ Narodni muzej u Beogradu priredio je u čast 170 godina od osnivanja, a istovremeno je i najznačajniji projekat likovnih umjetnosti kojim se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Autor izložbe je Ljubica Miljković, muzejski savjetnik Narodnog muzeja u Beogradu, dok je kustos postavke u Banjaluci Žana Vukičević, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba se realizuje u okviru programa međudržavne saradnje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije i biće otvorena do 2. novembra.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

MSU RS: Izložba velikana srpskog slikarstva

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: