Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUTRA OSVEŠTANjE SPOMENIKA RAKOVAČKIM RUDARIMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Spomenik_pobijenim_rudarima_rudnika_Rakovac.jpg

U banjalučkom naselju Rakovačke Bare sutra će biti služen parastos i osveštan novopostavljeni krst i obnovljeni spomenik rudarima rudnika Rakovac, ubijenim u ustaškom pokolju 1942. godine.

U Društvu prijatelja manastira Hilandara iz Banjaluke, koje je organizovalo obnovu spomenika, navode da će parastos biti služen povodom Svete Varvare, zaštitnice rudara.

Prema najnovijim istraživanjima, 7. februara 1942. godine pripadnici garde ustaškog poglavnika Anta Pavelića ubili su 65 rudara, a u pokolju u selima Motike, Šargovac i Drakulić ubijeno je 2.300 Srba.

U ustaškim izvještajima piše da je 7. februara u četiri časa ujutro desetak ustaša zaposjelo rudnik Rakovac i odmah ubilo nekoliko Srba koji su spavali u radničkoj baraci.

Oko osam časova pristiglo je još oko 50 ustaša, koji su sačekali radnike druge smjene, legitimisali ih i odvojili pravoslavne Srbe od ostalih, nakon čega su ih vezali, odvodili u neposrednu blizinu rudnika i obarali udarcima tupim oruđem u potiljak.

Pošto bi ih oborili, dotukli bi ih udarcima krampova, a na isti način postupali su i sa radnicima treće smjene kada su izlazili iz jame, pri čemu je ubijeno 37 od ukupno 68 Srba.

U njemačkom izvještaju o ovom događaju navodi se da broj ubijenih rudara pravoslavaca nije nepobitno utvrđen, ali da je riječ o najmanje 31, a najviše 63 lica, pri čemu se među ubijenima nalazio i jedan katolik koji u odlučujućem trenutku nije mogao da dokaže svoju vjersku pripadnost, jer nije umio da očita katoličku molitvu „Oče naš“.

Nakon pokolja u rudniku Rakovac, ustaše su, pod vođstvom natporučnika Josipa Mišlova i u pratnji župnika iz Petrićevca Vjekoslava Filipovića, nastavile sa ubijanjem Srba u selima Drakulić, Šargovac i Motike.

Osveštanje novopostavljenog krsta i obnovljenog spomenika biće održano u naselju Rakovačke Bare sa početkom u 11.00 časova.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

UREĐEN SPOMENIK RUDARIMA

Klanje u rudniku „Rakovac“

Lazar Lukajić „Fratri i ustaše kolju – zločinci i svedoci“

JADOVNO ŠARGOVAC MOTIKE DRAKULIĆ

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: