Sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta

Datum objave: subota, 21 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

U Beogradu će sutra biti obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Spomenik na Starom sajmištu na mestu nekadašnjeg logora / Arhivska fotografija
Spomenik na Starom sajmištu na mestu nekadašnjeg logora / Arhivska fotografija

Državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu, predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

Ceremoniji će prisustvovati i preživjeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predstavnici Savjeta romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dan sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu u Srbiji, posvećen je sjećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovječnim usmrćivanjima.

Obilježavanje se organizuje u spomen na 22. april 1945. godine kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu.

U periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim dijelom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece /logor u Jastrebarskom/.

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i BiH.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja …

Sećanje na žrtve Holokausta – položeni venci na Starom …

Ruta smrti od Starog sajmišta do Jajinaca | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top