Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta

Datum objave: subota, 21 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

U Beogradu će sutra biti obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Spomenik na Starom sajmištu na mestu nekadašnjeg logora / Arhivska fotografija
Spomenik na Starom sajmištu na mestu nekadašnjeg logora / Arhivska fotografija

Državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu, predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

Ceremoniji će prisustvovati i preživjeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predstavnici Savjeta romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dan sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu u Srbiji, posvećen je sjećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovječnim usmrćivanjima.

Obilježavanje se organizuje u spomen na 22. april 1945. godine kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu.

U periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim dijelom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece /logor u Jastrebarskom/.

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i BiH.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja …

Sećanje na žrtve Holokausta – položeni venci na Starom …

Ruta smrti od Starog sajmišta do Jajinaca | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top