fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutra obilježavanje 23 godine od proboja „Koridora života“

Na Dugoj Njivi kod Modriče sutra će biti obilježene 23 godine od proboja „Koridora života“, najveće pobjede Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Obilježavanje proboja koridor  Foto: Glas Srpske

Obilježavanje proboja koridor         Foto: Glas Srpske

Preživjeli učesnici bitke, stanovnici opština kroz koje je probijen koridor i zvaničnici ponovo će, 23 godine nakon operacije, na Dugoj Njivi kod Modriče, tradicionalno u nedjelju prije Vidovdana evocirati uspomene na najznačajniju akciju Vojske Srpske i odati pomen poginulim za stvaranje i odbranu Republike Srpske i slobodu srpskog naroda.

Programom obilježavanja, koji je utvrdio Pododbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, predviđeno je da manifestacija počne u 9.00 časova u manastiru Svetog velikomučenika Cara Lazara na Dugoj Njivi, koju će služiti Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

U 11.00 časova počeće služenje pomena i polaganje cvijeća na spomen-obilježje poginulima u ratu, u 12.00 časova planirano je obraćanje zvaničnika, nakon čega je predviđen bogat kulturno-zabavni program.

Nezapamćena humanitarna katastrofa, smrt 12 beba i umiranje bubrežnih bolesnika u banjalučkom Kliničkom centru, zbog nedostatka kiseonika i nemogućnosti dopremanja pošto je na snazi bila vazdušna blokada koju je uveo Savjet bezbjednosti UN, bio je osnovni razlog da Generalštab Vojske Republike Srpske sredinom juna 1992. godine donese odluku o otpočinjanju akcije „Koridor“.

Svi putevi bili su bolkirani, a posljednja kopnena veza između Krajine i Semberije bila je saobraćajnica Banjaluka – Doboj – Tuzla – Bijeljina, ali je i ona prekinuta 15. maja 1992. godine, kada su pripadnici Teritorijalne odbrane Tuzle i Patriotske lige izvršili masakr nad nedužnim vojnicima Jugoslovenske narodne armije, koji su se povlačili iz tog grada.

Tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa Vojske Srpske general Momir Talić je 18. juna, potpukovniku Novici Simiću, tadašnjem načelniku Štaba Prve oklopne brigade i komandantu Taktičke grupe jedan, izdao naređenje: „Slušaj, Simiću, hoću koridor ka Srbiji preko Trebave. Najkraćim putem. Hoću koridor do Vidovdana, pa makar bio kozja staza. Neću da djeca umiru!“.

Naredbom, koja će ostati zapisano u vojnim analima, pokrenuta je operacija nazvana „Koridor života“ koja je bila spas za srpski narod na ogromnom prostoru – od Glamoča i Grahova na jugu, Gradiške na sjeveru, Novog Grada na zapadu, do Doboja na istoku, kao i u zapadnoj Slavoniji, Baniji, Lici, Kordunu i Kninskoj Krajini.

Na tom prostoru, odsječenom muslimansko-hrvatskom agresijom, tada je živjelo više od milion i po Srba, koji su ostali bez hrane, nafte, oružja i u strah od ponavljanja genocida iz Drugug svjetskog rata koji su nad Srbima ovog kraja počinili ustaše iz Hrvatske i BiH.

General Momir Talić bio je glavni kreator operacije „Koridor“ koja je jedna od 22 najznačajnije bitke iz odbrambeno-otadžbinskog rata, a u njenom planiranju učestvovali su i načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa general Boško Kelečević, komandant Specijalne jedinice MUP-a RSK general Borivoje Đukić, general Slavko Lisica i tadašnji načelnik Štaba Prve oklopne brigade general Novica Simić.

U zoru 26. juna 1992. godine, dva dana prije od roka zadatog naredbom, vojnici Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske susreli su se u rejonu sela Kornica i Čardak, na razmeđi Modriče i Šamca, spojivši zapadni i istočni dio Republike Srpske.

Rukovanjem vojnika označeno je oslobađanje kopnene veze – puta i povezivanje Bosanske i Kninske Krajine sa Semberijom i dalje prema Beogradu i Srbiji.

Vojna operacija proboja koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Uspostavljanjem Koridora iz Srbije su krenuli konvoji sa lijekovima, hranom, naftom…

U nastavku Operacije, Srpske snage 28. juna oslobodile su Modriču, 7. jula neprijatelj je protjeran iz Dervente, 13. jula oslobođen je Odžak, a konačni slom snaga Hrvatske Vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH i jedinica regularne Vojske Republike Hrvatske, u Posavini okončan je 6. oktobra 1992. godine, kada su srpske snage oslobodile Brod.

Prema podacima Vojske Republike Srpske, Akcija „Koridor“ započela je 14. juna 1992. godine, kada su pripadnici 16. krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske pod komandom potpukovnika Milana Čeleketića, uz podršku tenkovske čete iz Doboja, krenuli u napad na južnom dijelu derventskog ratišta.

Borbe su intenzivirane 24. juna, kada je snažna artiljerijska priprema na širokom frontu formacije takozvane Armije BiH navela na pogrešan zaključak da srpske snage namjeravaju da zauzme Tuzlu.

Takozvana Armija BiH da bi sprečili proboj angažovala je 16 brigada, i to pet motorizovanih i jedanaest lakih pješadijskih.

U operaciji „Koridor“ su, prema zvaničnim podacima, poginula 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, a 1.129 pripadnika tadašnje Vojske Srpske Republike BiH i specijalca MUP-a Republike Srpske Krajine teže je ili lakše ranjeno.

Na drugoj strani, prema izveštaju Operativne grupe Istočna Posavina, HV imala je 306 poginulih i 1.986 lakše i teže ranjenih, a HVO izgubila je 918 vojnika sa 4.254 lakše i teže ranjenih pripadnika.

Obilježavajući „Koridor“, sa Duge Njive, odakle je komandovano operacijom, godinama se šalje poruka da je ta akcija bila sudbonosna za Republiku Srpsku i njen narod.

Novica Simić, bivši komandant, u knjizi objavljenoj poslije rata, tvrdi da je Operacija „Koridor“ jedinstvena u svijetu.

Operacija „Koridor“ najznačajnija je i najčasnija bitka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vojno, to je dobro planirana i bez greške izvedena akcija kojom je poražena mnogo brojnija neprijateljska vojska, isticao je za života Simić, uz zaključak da je operacija izvedena u skladu sa svim međunarodnim pravilima ratovanja i humanizma.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

obilježavanje proboja koridora u nedjelju na dugoj njivibez proboja koridora,

možda ne bi bilo republike srpske

PROBOJ ZA SPAS VIŠE OD MILION I PO SRBA – Jadovno 1941.

OBEZBIJEĐEN BESPLATAN PREVOZ DO DUGE NjIVE

Posavina – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: