Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sutra nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju

Datum objave: utorak, 18 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.

HVO – Orašje Foto: RTRS

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 5. septembra svjedok Tužilaštva BiH Gojko Pajić rekao je da je u osnovnu školu u Donjoj Mahali, gdje je bio zatvoren, dolazio tadašnji ministar spoljnih poslova Hrvatske Zvonimir Šeparović u pratnji vojnog policajca Pere Vincetića koji mu je zatvorenike predstavljao kao “lojalne Srbe u opštini Orašje”.

Pajić je rekao da su ga pripadnici HVO-a 8. maja 1992. odveli u školu u Odžak gdje je bio dva mjeseca. Odatle je prebačen u Slavonski, pa u Bosanski Brod, da bi u Donju Mahalu sa oko 300 Srba bio doveden u oktobru 1992.

On je naveo da je dan kasnije izveden napolje sa ostalim zatvorenicima gdje je vidio optuženog Matu /Živkovića/ Rakijicu koji je rekao da bi volio da ih pobiju.

Prema Pajićevim riječima, vojni policajci, među kojima su bili oni sa nadimcima Šipka, Tare, Rakijica i Žika /optuženi Ante Živković/, izvodili su iz sale po četiri-pet zatvorenika i tukli ih nogama, rukama, palicama…

“Ja sam izvođen dva puta u učionicu, Pera je sjedio na klupi, a tuklo me je oko 10 policajaca. Među njima je bio i Rakijicin brat Žika”, rekao je Pajić.

On je potvrdio da je tokom devet mjeseci u Donjoj Mahali išao na kopanje rovova i tranšea, gdje je bio izložen granatama i mecima.

Pajić je rekao da je bilo ranjenih i poginulih, te da je jedan mladić ubijen prilikom pokušaja bjekstva.

Svjedok Tužilaštva BiH Sretko Dragojlović rekao je da ga je tokom tri sedmice provedene u Donjoj Mahali u nekoliko navrata palicom tukao vojni policajac zvani Dama.

On je naveo da je 2. novembra, tokom kopanja rovova, ranjen u kuk.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u Orašju

Baotić optužen za ratne zločine nad Srbima u Orašju

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top