Sutra nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju

Datum objave: utorak, 18 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.

HVO – Orašje Foto: RTRS

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 5. septembra svjedok Tužilaštva BiH Gojko Pajić rekao je da je u osnovnu školu u Donjoj Mahali, gdje je bio zatvoren, dolazio tadašnji ministar spoljnih poslova Hrvatske Zvonimir Šeparović u pratnji vojnog policajca Pere Vincetića koji mu je zatvorenike predstavljao kao “lojalne Srbe u opštini Orašje”.

Pajić je rekao da su ga pripadnici HVO-a 8. maja 1992. odveli u školu u Odžak gdje je bio dva mjeseca. Odatle je prebačen u Slavonski, pa u Bosanski Brod, da bi u Donju Mahalu sa oko 300 Srba bio doveden u oktobru 1992.

On je naveo da je dan kasnije izveden napolje sa ostalim zatvorenicima gdje je vidio optuženog Matu /Živkovića/ Rakijicu koji je rekao da bi volio da ih pobiju.

Prema Pajićevim riječima, vojni policajci, među kojima su bili oni sa nadimcima Šipka, Tare, Rakijica i Žika /optuženi Ante Živković/, izvodili su iz sale po četiri-pet zatvorenika i tukli ih nogama, rukama, palicama…

“Ja sam izvođen dva puta u učionicu, Pera je sjedio na klupi, a tuklo me je oko 10 policajaca. Među njima je bio i Rakijicin brat Žika”, rekao je Pajić.

On je potvrdio da je tokom devet mjeseci u Donjoj Mahali išao na kopanje rovova i tranšea, gdje je bio izložen granatama i mecima.

Pajić je rekao da je bilo ranjenih i poginulih, te da je jedan mladić ubijen prilikom pokušaja bjekstva.

Svjedok Tužilaštva BiH Sretko Dragojlović rekao je da ga je tokom tri sedmice provedene u Donjoj Mahali u nekoliko navrata palicom tukao vojni policajac zvani Dama.

On je naveo da je 2. novembra, tokom kopanja rovova, ranjen u kuk.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u Orašju

Baotić optužen za ratne zločine nad Srbima u Orašju

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top