fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUTRA NASTAVAK SUĐENjA ZA UBISTVO SRBA NA ČEMERNU

U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije takozvane RBiH koji su optuženi za zločine nad srpskim civilima na području Čemerna 1992. godine.

Foto Selo Čemerno u potpunosti uništeno

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa drugim njima poznatim licima, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica ih tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Optužen je i Nehru Ganić, u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Breza, da, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju napad na Čemerno, nije spriječio ovo krivično djelo, odnosno nije kaznio izvršioce.

Na ročištu održanom 29. novembra svjedok Tužilaštva BiH Dragislav Damjanović rekao je da je vidio kada su pripadnici takozvane Armije BiH ubili 10 vojnika Vojske Republike Srpske koji su im se prethodno predali.

Damjanović je rekao da su u napadu poginula 32 lica.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra u 9.00 časova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: