fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUTRA DEVET GODINA OD SMRTI SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Slobodan Milošević

Slobodan Milošević


Sutra se navršava devet godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Milošević je sahranjen u dvorištu porodične kuće supruge Mirjane Marković u Požarevcu, bez državnih počasti, jer to nisu dozvolile gradske i državne vlasti.

Sahrani nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, koji u to vrijeme nisu bili u Srbiji, jer, kako su tvrdili, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbjednost.

Tijelo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana hiljade ljudi prošle su pored njegovog kovčega koji je bio izložen u Muzeju „25. maj“, u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje.

Više od jedne decenije dugu vladavinu Milošević je počeo govorom 28. juna 1989. godine na Gazimestanu na Kosovu, na proslavi 600 godina od Kosovske bitke, kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi. Kosovskim Srbima je tada poručio „Niko ne sme da vas bije“.

Bio je neprikosnoveni lider SPS-a, dva puta predsjednik Srbije, a potom predsjednik SR Jugoslavije.

Desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobjedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SR Jugoslavije.

Poslije pobjede DOS-a 24. septembra 2000. godine, ne želeći da prizna poraz SPS i njen lider izazvali su krizu koja je okončana 5. oktobra poslije masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja.

Za vrijeme NATO bombardovanja SRJ u maju 1999. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Miloševića zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, a dvije godine kasnije optužnicu zbog zločina u Hrvatskoj. Krajem 2001. optužen je i za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Haškom tribunalu je izručen 28. juna 2001. na osnovu Uredbe Vlade Srbije. Suđenje Miloševiću u Hagu je počelo 12. februara 2002. godine.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Poslednje svedočenje (1): Dajte milijardu i vaš je – Jadovno 1941.

Poslednje svedočenje (12): Srbija mora da umre – Jadovno 1941.

Da li je Hag velika i poslednja srpska šansa – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: