fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutra deset godina od zločina nad Abazovićima

Ukupno deset godina navršava se sutra od akcije EUFOR-a u selu Bjelogorci kod Rogatice gdje je na kućnom pragu ubijena Rada Abazović (47), a teško ranjeni njen maloljetni sin Dragoljub i suprug Dragomir.

Dragomir Abazović
Dragomir Abazović

Iz porodice Abazović Srni je potvrđeno da će sutra prislužiti svijeće na Radinom grobu.

Italijanski karabinjeri u ranim jutaranjim časovima 5. januara 2006. godine upali su kuću porodice Abazović i smrtno ranili Radu, koja je potom umrla u fočanskoj bolnici, a njenom sinu Dragoljubu (11) i suprugu Dragomiru nanijeli teže povrede.

Karabinjeri su opkolili kuću Dragomira Abazovića i počeli da pucaju. U toj pucnjavi smrtno je ranjena Rada Abazović.

Pripadnici italijanskog kontingenta SFOR-a nisu dozvolili dva sata da ranjenoj ženi bude pružena ljekarska pomoć.

Sanitet iz Rogatice prišao je ranjenoj ženi tek kada su karabinjeri vidjeli da je skoro mrtva. Prva pomoć ukazana joj je u rogatičkom Domu zdravlja, odakle je prebačena u Bolnicu u Foču, gdje je na operacionom stolu preminula.

Prilikom ovog napada u glavu je ranjen Dragomir Abazović, te njegov sin Dragoljub.

Ispostavilo se da je SFOR greškom napao Abazoviće jer su tražili sasvim drugu osobu. Ipak, nisu željeli da priznaju šta se zaista desilo tokom napada.

Vojnici međunarodnih „mirovnih“ snaga tvrdili su čak da su se oni „branili“ jer su, navodno, pokojna Rada i njen sin Dragoljub na njih pucali iz automatskog oružja, a da je Dramomir – sam sebi pucao u glavu.

Sve je to juna 2006. demantovalo Okružno javno tužilaštvo iz Istočnog Sarajava koje je utvrdilo da Rada i njen sin nisu pucali, a da je Dragomir ranjen u glavu zrnom iz pištolja kalibra devet milimetara, kojim su bili naoružani italijanski karabinjeri.

Uprkos tome, za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Svi pokušaji porodice, uz angažovanje dva advokata, da dođu do pravde i da pred sudom odgovaraju ubice Rade Abazović ostali su bezuspješni.

Abazovićima je uskraćeno i pravo na žalbu, pa nikakvu odštetu neće dobiti.

Izvor: srna

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: