fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutra Dan sjećanja na poginule borce sa područja Tuzle

Gradska boračka organizacija Bijeljine obilježiće sutra Dan sjećanja na 33 borca Vojske Republike Srpske koji su 21. aprila 1993. godine poginuli na lokaciji Banj Brda na planini Majevici i sve poginule i umrle borce sa područja Tuzle.

Konferencija za štampu Gradske boračke organizacije Bijeljina.
Gradska boračka organizacija Bijeljine
Foto: SRNA

Nekadašnji ratni komandant Dragan Mrkajić rekao je na konferenciji za novinare da je u ovom zločinačkom muslimanskom napadu na Vaskr 1993. godine šest boraca masakrirano, a dvojici su odrubljene glave koje nikada nisu pronađene.

„Niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin“, ponovio je Mrkajić najčešće ponavljanu posljeratnu činjenicu kada je riječ o srpskim žrtvama stardalim u ratu 1992/95. godine u BiH.

„Nažalost, Tužilaštvo i Sud BiH muslimanske zločince oslobađa ili dobijaju minimalne kazne, dok se Srbima izriču maksimalne kazne“, rekao je Mrkajić.

Na konferenciji za novinare u Gradskoj boračkoj organizaciji Bijeljina nekadašnji ratni komandant Borivoje Đokić rekao je da su srpski borci poginuli na srpskoj teritoriji, braneći svoju zemlju i svoj narod, a u zločinačkom napadu ranjena su 32 borca, dok ih je 10 zarobljeno.

On je podsjetio da je Druga majevička brigada bila sastavljana od boraca sa pet predratnih opština, Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Lopara i Ugljevika, brigada je imala 2.500 boraca od kojih su 404 borca položila živote u stvaranju i odbrani Republike Srpske, a tokom rata ranjeno je 925 boraca.

Predsjednik Gradske boračke organizacijer Bijeljina Miodrag Stevanović najavio je da će ovaj značajan datum iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata biti obilježen sutra odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na spomenik koji je prošle godine podignut na Gradskom groblju u Pučilama u 12.00 časova.

Na spomeniku su uklesana imena 33 pripadnika Druge majevičke brigade koji su ubijeni na Vaskrs 1993. godine na Banj Brdu i imena 253 poginula borca sa područja Majevice i Tuzle.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno 25 godina od formiranja Prve semberske brigade …

Bijeljina obilježila godišnjicu odbrane grada | Jadovno 1941.

Bijeljina: U ovoj godini završetak spomen-sobe za 900 …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: