fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Danas 83 godine od ubistva kralja Aleksandra

Danas se navršavaju 83 godine od smrti kralja Jugoslavije Aleksandra Prvog Karađorđevića koji je ubijen u Marseju 9. oktobra 1934. godine, u atentatu prilikom državne posjete Francuskoj u koju je otputovao da bi učvrstio odbrambeni savez protiv nacističke Njemačke.

83 godine od ubistva kralja Aleksandra
83 godine od ubistva kralja Aleksandra

Kralj Aleksandar bio je drugi sin Petra Prvog Karađorđevića i kneginje Zorke, kćerke crnogorskog kralja Nikole Petrovića, a prestolonasljednik je postao nakon što se njegov stariji brat Đorđe Karađorđević odrekao prestola 1909. godine.

Atentator je bio pripadnik VMRO /Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija/ Vlado Černozemski, a zajedno sa njim tada je ubijen i francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu, koji se vozio sa njime u automobilu.

Kralj Aleksandar je u Marsej otputovao razaračem Jugoslovenske kraljevske mornarice „Dubrovnik“, a u toj francuskoj luci mu je priređen veličanstven doček, o čemu svjedoče i sačuvani filmski materijal iz tog vremena.

Zvaničan doček po protokolu bio je predviđen u Parizu, gde je trebalo da ga dočeka predsjednik Republike, a u Marseju su ga dočekali ministar Bartu i general Žozef Žorž, član Visokog ratnog savjeta.

Kada su kola kralja Aleksandra stigla na trg ispred marsejske palate Berze, oko 16.20 časova atentator je iskočio iz gomile sa buketom cvijeća i na francuskom jeziku viknuo „Živio kralj!“, a zatim prišao automobilu, odbacio cvijeće i ispalio u kralja više hitaca iz revolvera.

Kralj Aleksandar preminuo je, ne dolazeći svijesti nekoliko minuta poslije 17.00 časova, a preminuo je i ministar Luj Bartu, koji je u atentatu bio pogođen u nadlakticu.

Atentator je ranjen i prebačen u kancelariju marsejske službe bezbjednosti, gdje je umro.

Kovčeg sa tijelom ubijenog kralja Aleksandra prebačen je brodom „Dubrovnik“ do Splita, odakle je specijalnim vozom transportovan preko Zagreba, u Beograd, a sahranjen je 18. oktobra na Oplencu.

Mnogi istoričari smatraju da su iza atentata stajale tajne službe zemalja koje su težile reviziji Versajskog poretka – Italija, Njemačka i Mađarska, dok su izvršioci bili članovi ustaške organizacije, koju je predvodio Ante Pavelić i članovi probugarske struje VMRO.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

DR Lazar Prokić o ubistvu kralja Aleksandra u Marseju …

Na današnji dan u Marseju ubijen kralj Aleksandar | Jadovno …

Kralj Aleksandar I Karađorđević – zablude i činjenice …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: