Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SUTRA 24 GODINE OD ETNIČKOG ČIŠĆENjA SRBA IZ POŽEŠKE KOTLINE

Datum objave: sreda, 28 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
Svijeće
Svijeće

Sutra se navršavaju 24 godine od etničkog čišćenja i ubijanja Srba iz 26 sela Požeške kotline u Hrvatskoj, a za to još niko nije procesuiran ni pred međunarodnim, niti pred domaćim sudovima – saopšteno je iz Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”.

Etničko čišćenje 26 sela Požeške kotline, od kojih su 23 potpuno uništena, sprovedeno je po pisanoj naredbi državnog organa Hrvatske, prvoj i jedinoj u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Tačno u podne, 29. oktobra 1991. godine, pripadnici civilne zaštite i policije počeli su sprovoditi Naredbu o evakuaciji svih mještana iz 26 sela, sa isključivo ili pretežno srpskim stanovništvom, smještenih u Požeškoj kotlini, podno Papuka i Psunja, koju je dan ranije donio Krizni štab opštine Slavonska Požega.

Prema pisanoj naredbi, koju je potpisao Ante Bagarić u svojstvu predsjednika kriznog štaba, koja je dan ranije izvješena na javnim mjestima, evakuacija se sprovodi “u cilju zaštite njihovih života” i omogućavanja uspješnije odbrane odbrambenih položaja hrvatskih snaga na tom području od “četničkih terorističkih snaga i jedinica, koje sve više ugrožavaju civilno stanovništvo u zapadnom dijelu opštine Slavonska Požega”.

Evakuaciju je trebalo sprovesti u roku od 48 časova, a u selima koja je trebalo evakuisati živjelo je, po popisu stanovništva iz 1991. godine, 2.120 lica.

Većina stanovnika prozvanih sela odazvala se naredbi i napustila svoje kuće, od kojih neki utočište nalaze kod rođaka u obližnjim selima, a manji broj u hrvatskim selima označenim kao rejoni prikupljanja.

Iako je stanovništvu prilikom evakuacije obećano da će, kada se vrate, naći sve kako su i ostavili, dogodilo se sasvim suprotno i ubrzo poslije evakuacije započinje organizovana pljačka svega što je imalo vrijednost i što se moglo ponijeti, a odmah potom i sistematsko paljenje i miniranje srpskih kuća, s očitim ciljem da se prikriju tragovi pljačke i da se stanovnici napuštenih sela u njih više nikada ne vrate.

Dio starijih ljudi, koji nije htio ili mogao, zbog starosti i bolesti, da napusti svoja sela, stradao je prilikom sistematskog paljenja i miniranja njihovih kuća.

Da bi se hrvatskoj i međunarodnoj javnosti “objasnilo” zašto su opljačkana i zapaljena srpska sela, u javnost je puštena teza da su to uradili sami Srbi prilikom povlačenja kako ne bi pala u hrvatske ruke.

“Vidjevši šta se desilo sa njihovim imanjima, u strahu za sopstvene živote, većina Srba iz evakuisanih sela kreće za BiH, koja u to vrijeme još nije bila obuhvaćena ratom, odakle nastavljaju put za Srbiju ili Istočnu Slavoniju, koju su kontrolisali tamošnji Srbi”, navodi se u saopštenju.

Manji broj utočište nalaze u srpskim selima Gornji Vrhovci, Vučjak Čečavski i Šnjegavić, koja su odbila Naredbu o evakuaciji, ali u zoru 10. decembra 1991. godine, ta sela su napale hrvatske snage i osvajaju ih bez otpora, dok stanovništvo bježi u BiH.

U čišćenju ovih “nepokornih” sela, uključujući i nekoliko susjednih, prema Veritasovim, još uvijek nepotpunim podacima, ubijeno je 71 lice srpske nacionalnosti, od kojih su 42 stariji od 60 godina, među kojima je 33 žena.

Samo u jednom danu, 10. decembra 1991. godine, u Šnjegaviću i Vučjaku Čečavskom ubijeno ih je 36 prosječne starosti oko 60 godina, među kojima i 20 žena.

U tim selima su, nakon što je narod iseljen, pripadnici hrvatske vojske opljačkali, minirali i popalili 616 stambenih i 590 privrednih objekata, dok su bez kuća ostala 1.492 lica.

Iz jedne masovne grobnice na rubu sela Šnjegavić u decembru 2000. godine ekshumirano je 13 posmrtnih ostataka, koji su prebačeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu, od kojih je do sada devet identifikovano kao žitelji Šnjegavića i Vučijaka Čečavskog.

Od svih žrtava porodice su do sada pronašle, identifikovale i sahranile tek 21 posmrtni ostatak, dok se još uvijek na spisku nestalih vodi 50 lica.

Rijetki povratnici u ova sela još uvijek po zgarištima i zaparloženim voćnjacima i njivama nailaze na razbacane ljudske ostatke, ali svoja otkrića, iz straha i nebrige, više i ne prijavljuju nadležnim organima.

“Veritas” je, krajem 2008. godine, svu prikupljenu dokumentaciju o zločinima u selima Požeške kotline dostavio Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, koje je te dokaze dostavilo Županijskom tužilaštvu u Slavonskoj Požegi, a ono u avgustu 2011. godine predmet ustupilo Županijskom tužilaštvu u Osijeku, koje još nije donijelo konačnu odluku.

Izvor: srna
Vezane vijesti:

GODIŠNjICA PROGONA IZ POŽEŠKE KOTLINE

KOMEMORACIJA SRBIMA KOD POŽEGE

Bilogora
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „SUTRA 24 GODINE OD ETNIČKOG ČIŠĆENjA SRBA IZ POŽEŠKE KOTLINE“

Milan Milenković kaže:

Ne počinjite tekst sa “danas” , “sutra” i sl. već stavite datum. Ja sam objavu video 31-og i kada je podelim, faktički šaljem pogrešnu informaciju. Malo ko gleda datum vaše objave, već se ravna po trenutku kada je čita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top