fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUTRA 23 GODINE OD UBISTVA 13 PRIPADNIKA JNA NA KORANSKOM MOSTU

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/koranski-most.jpg

BEOGRAD, 20. SEPTEMBRA /SRNA/ – Sutra se navršavaju 23 godine od ubistva 13 i teškog ranjavanja četiri pripadnika aktivnog i rezervnog sastava JNA na Koranskom mostu kod Karlovca, koje su, nakon predaje i odlaganja oružja, napala uniformisana lica sa fantomkama i nad njima izvršila svoj „krvavi pir“, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

U saopštenju se podsjeća da su 21. septembra 1991. godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde Hrvatske u Karlovcu ispred mosta na rijeci Korani zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se, iz kasarne „Mekušje“ u kasarnu „Logorište“, prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

„Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počela `krvavi pir` nad njima. Trinaestorica su likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju, a od četvorice preživjelih, trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta, dok se četvrti u toku noći, takođe, sa teškim povredama, izvukao ispod mrtvih saboraca“, navodi se u saopštenju.

Iz „Veritasa“ podsjećaju da je za ovaj zločin, pod pritiskom međunarodne zajednice, Okružno tužilaštvo u Karlovcu u maju 1992. godine podiglo optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika takozvane posebne jedinice Policijske uprave Karlovac, te ga je, nakon tri uzastopna oslobađanja od optužbe, Vrhovni sud Hrvatske 7. septembra 2012. godine osudio na četiri godine zatvora, iako je za ovo djelo zaprijećena minimalna kazna od 10 godina.

„Izrečena kazna mogla bi se protumačiti i kao nagrada Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za inkriminisani događaj, pošto `priznaje` da je sve pripadnike JNA sam likvidirao, doduše, u `nužnoj odbrani`. Naime, iako izvedeni dokazi, kako personalni iskazi četvorice svjedoka koji su preživjeli masakr na Koranskom mostu tako i nalaz vještaka, ukazuju da je u likvidaciji rezervnog sastava JNA učestvovalo najmanje tri lica“, naglašavaju iz „Veritasa.

Iz „Veritasa“ ističu da „demokratska“ Hrvatska i njeno pravosuđe ni 23 godine od zločina ne razmišljaju o proširenju optužnice.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Od zločina na mostu u Karlovcu 22 godine 

Godišnjica masakra na Koranskom mostu 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: